Slovački ministar odbrane Nađ u poseti Srbiji

Slovački ministar odbrane Nađ u poseti Srbiji

28/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Slovačke Republike Jaroslavom Nađem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Po završetku sastanka delegacija dve zemlje, ministar Stefanović zahvalio se još jednom Slovačkoj na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i na snažnoj podršci koju je ministar Nađ danas iskazao teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

 

 

Stefanović je istakao da je poseta ministra Nađa još jedna potvrda prijateljstva koje povezuje Srbiju i Slovačku i odlična prilika za unapređenje saradnje između dva ministarstva odbrane.

– Naše zemlje povezuju snažne kulturne i istorijske veze, a to je odlična osnova da naša dva ministarstva odbrane, koja i inače imaju dobru saradnju, sarađuju i još bolje. Danas smo se u razgovorima saglasili oko konkretnih projekata, koji se odnose na našu vojno-industrijsku i vojnoobrazovnu saradnju, ali i zajedničke treninge naših specijalnih jedinica i spremni smo da sa njima započnemo što pre, čim to okolnosti budu dozvoljavale. To će biti novi impuls u saradnji naše dve vojske i dva ministarstva – poručio je ministar Stefanović.

 

Ministar je precizirao i da je recipročna obuka pripadnika specijalnih jedinica bila jedna od tema na sastanku dveju delegacija.

– Dotakli smo se nekih važnih tema koje se tiču i Komande za obuku, odnosno centara za obuku specijalnih jedinica u Slovačkoj, za koje smatramo da su jedne od najboljih u Evropi. Smatramo da je slovačka vojska veoma sposobna i da bi naši momci i devojke, koji bi došli tamo na obuku, mogli mnogo da nauče. Isto tako spremni smo i da podelimo iskustva koja imaju naše specijalne jedinice – poručio je ministar Stefanović.

Srbija ostaje posvećena učešću u mirovnim operacijama i Evropske unije i Ujedinjenih nacija, naglasio je takođe ministar Stefanović.

– Biće nam drago ako u budućnosti i sa slovačkim vojnicima budemo mogli negde zajednički da delujemo, a bićemo spremni i da našu interoperabilnost povećamo kroz zajedničke vežbe dve vojske – naglašava ministar Stefanović.

Ministri Stefanović i Nađ saglasni su da se posao vojske donekle promenio i da se vojska sve više angažuje u mirnodopske svrhe. Kao primere ministar Stefanović navodi pomoć stanovništvu koju je vojska ukazala u vremenu pandemije kovida, ali i u drugim vanrednim situacijama.

– Čestitam ministru Nađu na tome. Slovačka vojska je pokazala izuzetnu spremnost u svojoj zemlji, pomogla je civilnom stanovništvu, uradila veliki broj testiranja građana i pokazala da kada je najteže i kada je narodu to potrebno, njena vojska može da ispuni takav zadatak. Vojska će sve više pomagati u poplavama, požarima, u drugim vanrednim situacijama i mi moramo da budemo zajednički spremni za tu ulogu vojske, da zajednički radimo da podignemo njenu gotovost i njene sposobnosti – naglašava ministar Stefanović.

Vojno-industrijska saradnja je polje koje, takođe, pruža mogućnosti za unapređenje saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Slovačke, ukazao je Stefanović. Na kraju, ministar Stefanović je zahvalio delegaciji Slovačke što je došla u Srbiju i izrazio nadu da će biti još prilika za razmenu mišljenja o važnim temama.

– Mi nastavljamo naš evropski put, podrška Slovačke, njena pomoć i naši bliski odnosi  na tom putu ostaju nešto na šta smo posebno ponosni. Takođe, računajte da ovde uvek imate prijatelje sa kojim možete da razgovarate o svim temama i od kojih možete da očekujete pomoć i podršku i u najtežim vremenima – rekao je ministar Stefanović.

 

Ministar odbrane Slovačke Republike Jaroslav Nađ izrazio je zadovoljstvo zbog posete Srbiji i istakao da je današnji sastanak ispunio njegova očekivanja, odisao prijateljstvom, zajedničkim gledištima kao i konkretnim rešenjima koje dva ministarstva zajednički žele da dostignu.

– Postoji mnogo oblasti od zajedničkog interesa gde možemo da zajedno sarađujemo bilo da je reč o zajedničkim treninzima, saradnji u oblasti vojne industrije, zdravstva i zaista ima jako puno konkretnih oblasti. Meni je jako drago i već se radujem unapred unapređenju naše saradnje – naglasio je ministar Nađ.

Ministar odbrane Slovačke izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog razumevanja.

– Drago mi je da je Srbija opredeljena da postane članica Evropske unije i mi smo danas veoma konkretno razgovarali i diskutovali o temama koje su veoma aktuelne u međunarodnoj zajednici.

– Želim da ponovim da Slovačka pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije – rekao je ministar Nađ, dodajući da je dijalog Beograda i Prištine jako važan i da očekuje da će biti usmeren na mirna rešenja.

Na kraju obraćanja, ministar Nađ je zahvalio ministru Stefanoviću na prijateljskom dočeku.

– Želim da se osvrnem i na večerašnji nastup Slovačkog vojnog orkestra i da se zahvalim i našem ambasadoru koji je to ovde organizovao u okviru Dana slovačke kulture u Srbiji i večeras ću svakako lično prisustvovati zajedno sa ministrom Stefanovićem – istakao je ministar Nađ.