Србија са поносом слави Светски дан туризма

Србија са поносом слави Светски дан туризма

27/09/2021 Off By BERB

Фото: МТТТ

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација на челу са министарком Татјаном Матић данас је свечаном прославом у Народној Скупштини обележило Светски дан туризма.

 

,,Значај туризма не огледа се само у развоју националних економија, већ је он превасходно важан за развој малих недовољно развијених локалних заједница и то се посебно односи на нашу земљу. Због тога је у наредном периоду неопходно подстицати туристички сектор и у синергији са културом креирати културно-туристичке производе који ће допринети повећаној атрактивности и конкурентности на домаћем и светском тржишту”, рекла је Матић.

Поводом овог датума и имајући у виду негативан утицај пандемије на туристичку делатност, министарка је такође изјавила да је обележавање овогодишњег Светског дана туризма усмерено на опоравак туризма и његов развој заснован на принципима одрживости.

,,Сваке године се све више уверавамо, да од када је постао масовни покрет, туризам важи за пасош мира у свету и због тога би требало да се радујемо и тежимо иновацијама и повезивању туризма са осталим секторима као што су култура, технологија, дигиталне економије, пољопривреда и образовање и кроз то интерсекторско повезивање да креирамо атрактивније понуде намењене јачању економског развоја на локалном и националном нивоу, које ће посебно допринети привлачењу иностране тражње’’, завршила је министарка и честитала присутнима данашњи значајан датум.

На иницијативу ресорног Министарства, 27. и 28. септембра више од 80 културно-туристичких атракција у Србији отвориће своја врата и омогућити бесплатан улаз, а иницијативи ресорног Министарства придружило се и преко 100 хотела широм земље, који су обезбедили попуст на цене смештајних јединица за све грађане.

Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO) је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма, који се обележава свуда у свету, а са главним циљем и поруком да је потребно развијати свест међународне заједнице о важности туризма и његових културних, друштвених, економских и политичких вредност.