Недостаје више од 1.000 људи у систему инспекцијског надзора

Недостаје више од 1.000 људи у систему инспекцијског надзора

27/09/2021 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

„Након данашње седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор, утврђено је да постоје застоји у раду, посебно у реализацији Трогодишњег акционог плана за запошљавање инспектора. Недостаје нам преко 1.000 људи у систему на свим нивоима, како би процес инспекцијског надзора могао несметано да функционише“, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе и председница Координационе комисије за инспекцијски надзор Марија Обрадовић.

 

 

Она је навела да ће се у наредном периоду интензивно радити на решавању овог проблема у сарадњи са свим министарствима, а пре свега како би се процес новог запошљавања поједноставио.

Такође, на седници је размотрено увођење посебног службеничког звања, звање инспектор, а министарка Обрадовић је навела да Министарство државне управе и локалне самоуправе већ увелико ради на анализи потреба, имајући у виду слабу заинтересованост кадрова за обављање послова овог типа.

Обрадовић је истакла и да је на седници било речи о томе зашто сви инспектори недовољно користе систем е-Инспектор.

„Мали број инспектора користи ову апликацију, већ већина пише ручно записнике. То није добро када је у питању унапређење инспекцијског надзора. Утврдили смо да и сам информатички систем мора бити боље прилагођен специфичностима сваке инспекције“, закључила је Обрадовић.

Она је додала да ће све што је данас констатовано на седници Координационе комисије бити преточено у одлуке, које ће бити прослеђене инспекцијама, али и да ће се у наредном периоду интензивно радити на изналажењу решења за наведене проблеме.