Искуство и знање пензионера неопходни држави

Искуство и знање пензионера неопходни држави

27/09/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Mинистарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић присуствовала је 7. конгресу Синдиката пензионера Србије и том приликом поручила да пензионери чине снагу овог друштва и да су њихова искуства и знања неопходни како би Србија и даље напредовала.

 

 

 

Министарка је истакла да је обавезно пензијско и инвалидско осигурање један од највећих система у држави и да тренутно обухвата више од 2,7 милиона осигураника и 1,7 милиона корисника пензија и других права.

Навела је да је раст реалне вредности пензија од најмање 2-3% годишње стабилан и да се за толико годишње реално повећа стандард корисника пензија. Она је додала да ће Влада Србије настојати да то повећање у наредном периоду буде и више.

„Захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије и председника Републике Александра Вучића, раст економске активности у земљи, праћен растом запослености и зарада, резултирао је растом прихода од доприноса, што је довело до пада дефицита у финансирању исплате пензија, а тиме и смањења износа дотација из буџета, којима се обезбеђује редовна исплата пензија и других права која исплаћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Министарка је нагласила да се током месеца маја и јуна, по први пут од оснивања фонда десило да није било дотација за исплату пензија када су у питању онај већински део пензионера који су припадали категорији запослених.

Кисић Тепавчевић је навела да се од новембра 2018. године, корисницима нижих износа пензија исплаћује новчани износ као увећање уз пензију, као и да се сваке године обезбеђује најмање једна додатна исплата корисницима пензија, па је тако прошле недеље, 22. септембра, извршена исплата у износу од 5.900 динара.

„Током претходне и ове године, које су пуне свима познатих изазова, ниједног тренутка се није доводила у питање редовна исплата пензија и других давања. Пензије и новчани износ као увећање уз пензију су редовно усклађени у јануару ове године, на начин предвиђен законом, а наредно усклађивање ће уследити у јануару 2022. године“, истакла је министарка.

Како је додала, током 2020. године обезбеђене су две додатне једнократне исплате корисницима пензија, и једна у 2021. години, а за први део наредне године је најављена једнократна исплата од 20 хиљада динара, што ће бити највећа једнократна исплата до сада.