Настављена изградња Центра изврсности у Крагујевцу

Настављена изградња Центра изврсности у Крагујевцу

27/09/2021 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да ће изградњом Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу Србија постати центар биотехнологије и биоинжењеринга.

 

 

 

„Данас настављамо радове на изградњи објеката Центра изврсности који ће бити понос свих нас. Посебно јер ће обухватити Центар за истраживање матичних ћелија, за молекулска и целуларна истраживања, за фармацеутска и фармаколошка истраживања, Виваријум и Банку матичних ћелија. Са најсавременијом опремом наши научници ће имати најбоље услове за проучавање матичних ћелија и њихову употребу за лечење људи“, рекао је Ружић.

Ружић је навео да је у интересу читаве научне заједнице да радови на овом објекту буду што пре завршени и додао да ће Србија и Крагујевац на овај начин постати центар медицинских наука.

„Изградња ове јединствене научно истраживачке установе допринеће ангажовању младих научних радника и њиховом останку у Србији“, навео је министар.

Наставку радова на изградњи Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу данас су присуствовали градоначелник Крагујевца Никола Дашић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу Владимир Јаковљевић, декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу проф. др Добрица Миловановић и директор Института за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу проф. др Зоран Марковић.

Mинистар Ружић обишао је данас и Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу где је свечано уручио индексе бруцошима на том факултету.

Министар Ружић је присуствовао потом у Економској школи у Крагујевцу додели рачунара и опреме за кабинете, коју је обезбедила Еуробанка у оквиру пројекта „Школа као нацртана за вас“. Банка је ученицима ове школе обезбедила 25 рачунара са одговарајућим  сервером и опрему за два кабинета, а вредност донације износи више од 1,2 милиона динара.

 

„Опрема која је додељена овој школи биће велика подршка у школовању  ђака образовног профила комерцијалиста и службеник у банкарству и осигурању, јер ће након школовања у осавремењеним условима бити спремнији за тржиште рада. Такође, ово је важна подршка и раду наставника, који ће моћи да организују наставу на квалитетнији начин и имаће боље услове за преношење знања. Радује ме и што је велика заинтересованост ученика за упис у ову школу која нуди шест образовних профила и препознатљива је по квалитетном раду“, рекао је министар.