Светска балетска звезда Хулио Бока у Београду

Светска балетска звезда Хулио Бока у Београду

27/09/2021 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је на конференцији за новинаре поводом међународног семинара који ће у Београду, у организацији Националне фондације за уметничку игру, одржати Хулио Бока, једна од највећих светских балетских звезда да је велика привилегија имати оваквог играча у Србији.

 

 

„Министарство културе је прихватило и помогло фантастичну идеју Аје Јунг да Хулио Бока гостује у Београду од 27. до 30. септембра и у Националној фондацији одржи јавне часове и радионице са децом и младима из те школе, али и педагозима из наше државе и региона“, рекла је Гојковић и додала да је са Ајом Јунг разговарала о још једном важном пројекту Фондације, а то је да Србија и Београд добију Међународно такмичење у балету.

 

Министарка културе је истакла да такво такмичење, које је најављено за овај период следеће године, у нашој држави, у новијој историји, није организовано што представља један велики недостатак за развој балетске уметности како Србије тако и читавог региона, а и шире.

 

Гојковић је подсетила да се у бившој Југославији одржавало велико међународно такмичење у Новом Саду, намењено педагозима, кореографима и балетским уметницима и указала на важност постојања таквих такмичења будући да она пружају велику шансу играчима да постану видљивији, добију престижне ангажмане у домаћим ансамблима, али и у свету, и оно што увек недостаје ученицима балетских школа, а то је осећај да буду на сцени, осете чар позоришта и покажу оно што су научили.

 

 

„Важан је долазак Хулиа Боке, овако велике међународне звезде која је одмах прихватила позив Аје Јунг да буде на челу жирија који ће бирати балетске играче и касније одређивати о наградама заједно са балерином из Бољшој театра и балетаном нашег порекла из Канаде. Важно је када такво име стане на чело једне велике идеје“, напоменула је министарка Гојковић поручивши да ће то такмичење учинити балетску сцену Србије видљивијом и унапредити наше играче кроз школу, али и кроз прилику да прикажу и вреднују своју игру.

 

 

Гојковић је рекла да Министарство културе заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја ради на оснивању Академије за балетске играче и педагоге. „За сада је идеја да буде у оквиру Музичке академије, a oно што нам недостаје, а што ћемо добити кроз овакве едукације и такмичења је одређени број педагога који ће моћи да предају на Балетској академији“, закључила је министарка културе.