Комесаријат за избеглице донирао белу технику породицама у Банији

Комесаријат за избеглице донирао белу технику породицама у Банији

24/09/2021 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије

 

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије поделио је на Банији, у околини Петриње и Глине, 115 комада беле технике становницима чије су куће страдале од прошлогодишњег земљотреса.

 

 

 

„Ово је део наше помоћи намењене људима који су страдали од земљотреса, који их је, након свих недаћа кроз које су прошли, опет вратио на почетак. Није то само помоћ у белој техници. Ради се, пре свега, о поруци институција Србије да брину о овим људима и да ће убудуће пажљиво слушати њихове потребе и помагати, колико год могу. Вредност ове донације је око 25 хиљада евра, а потпомогнуто је 115 повратничких породица. Већ планирамо помоћ за следећу годину. До сада, у протеклих 11 година, Комесаријат за избеглице и миграције РС донирао је помоћ у вредности од око милион евра за више од 5.000 повратничких породица. Радује ме што сам присуствовао преузимању и упознао сваког мештанина и разговарао с њима. Дивни и храбри људи“, рекао  је Дејан Милисављевић, саветник у Комесаријату за избеглице и миграције РС.

 

Камион из Београда зауставио се најпре у Блињи крај Петриње, а дочекало га је десетак мештана којима су намењени толико потребни кућански апарати.

Милан Врањанин из Лушчана изјавио је да му је земљотрес уништио кућу у потпуности и све у њој.

„Између осталога разбијена ми је веш машина, па жена већ готово 9 мјесеци пере рубље на руке, што је задњи пут радила прије 50 година. Сретни смо што смо ријешили проблем прања веша, али како ћемо ријешити проблем живота и живљења, е, то не знам. Све ми се чини да обнову куће нећу дочекати јер све иде споро, преспоро. До када ћемо, и како, презимити у контејнеру, не знам. Страх нас је зиме. Али, хвала добрим људима на овом дару, јер нам је сада свака помоћ итекако добро дошла“,  изјавио је за портал Српског народног вијећа седамдесетогодишњи Милан Врањанин.