Гојковић отворила пленарну седницу Руско-српског културног форума

Гојковић отворила пленарну седницу Руско-српског културног форума

24/09/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је пленарну седницу Руско-српског културног форума у Руском дому и том приликом истакла заједничку спремност и одважност да се у веома сложеној ситуацији, која је у великој мери обележена пандемијом и њеним тешким последицама, препозна значај културне размене између Руске Федерације и Републике Србије.

 

 

„Наше данашње активности, њихова културна дубина, актуелност тема, озбиљност у разматрању и живост у извођењу гарантују да је и будућност наше сарадње једнако садржајна и богата“, нагласила је министарка културе.

Гојковић је скренула пажњу на препознавање духовне вредности гостопримства и упознавање са свим што Руска Федерација и Република Србија могу да понуде и у склопу туризма, како би се наставило са посвећеним радом на узајамној блискости и конкретним пројектима, који ће допринети и укупном благостању и развоју имајући у виду спремност обе државе на развој односа на свим нивоима.

 

 

Гојковић је указала на блискост два народа која се огледа у залагању и борби за право на живот у слободи и достојанству што доприноси гајењу културе сећања.

 

„У име свих жртава за праведнији и слободнији свет, не смемо дозволити кривотворење прошлости, јер то је истовремено и борба за човечну будућност. У том оквиру, култура представља духовни, неразориви темељ идентитета и историјског оријентисања народа. Зато је морамо неговати, не заборављајући почетке, и увек јој дајући оригиналан и нов облик“, рекла је министарка културе.

 

 

Гојковић је оценила да данашње време, испуњено бројним изазовима, у себи носи и прилике за остваривање принципа равноправности, правичности и узајамног поштовања, те да је вечни задатак културе да васпитава човечанство у поштовању тих идеала.

„Управо у то име, Србија ће наставити да се залаже за културу дијалога насупрот језику сукоба и санкција, борећи се за право на самосталност и вредност неутралности“, навела је министарка културе и том приликом истакла велику заслугу највишег државног руководства две земље, нарочито председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, који су својом визијом, државничком мудрошћу и личном храброшћу успели да се суоче са бројним глобалним изазовима у интересу обе државе и грађана, јасно препознајући блискост и вредност принципа који се заступају.

 

 

„Позивам вас да снагом креативности  откључамо кодове наших духовних веза, да у њима још једном препознамо нашу прошлост, заједно живимо садашњост и да из њих црпимо инспирацију да стварамо још бољу будућност“, поручила је министарка културе на пленарној седници.

Гојковић је подсетила да је данас, у оквиру заједничких активности две земље, одржано Треће заседање Радне групе за културу и туризам, Дани духовне културе Русије у Србији као и Путујући музеј, са изузетно разноврсним и богатим садржајем, што ће допринети приближавању култура и установа, од проучавања историје до наступа младих талената.

Пленарној седници Руско-српског културног форума, поред министарке Гојковић, присуствовала је и Олга Сергејевна Јарилова, заменик министра културе Руске Федерације и директорка Форума словенских култура Андреа Рихтер.

Том приликом Етнографском музеју је уручена српска народна ношња сачињена од руског материјала, урађена  у техници  у којој се раде познате руске мараме од козије длаке из Оренбурга, док је гостима из Оренбуршког регионалног музеја ликовне уметности Тијана Чолак-Антић Поповић поклонила ћилим из Стапара.