Србија и САД партнери у енергетској транзицији

Србија и САД партнери у енергетској транзицији

23/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је, на маргинама министарског састанка Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) у Варшави, са секретарком САД за енергетику Џенифер Гранхолм о сарадњи две државе у процесу енергетске транзиције, размени искустава и технологија, борби са климатским променама и достизању карбонске неутралности.

 

 

У заједничком саопштењу после састанка истиче се да „Србија и Сједињене Државе деле заједнички циљ у борби са климатском кризом и обавезале су се да ће убрзати примену технологија за производњу чисте енергије и испунити своје обавезе на путу ка постизању карбонске неутралности до 2050. године“.

 

Наше две земље такође деле циљеве очувања сигурног снабдевања енергијом и праведне транзиције за наше грађане у процесу декарбонизације енергетике и економије. Настојимо да сарађујемо у идентификовању и примени решења за истовремено постизање ових заједничких и међусобно повезаних циљева.

 

У електроенергетском сектору, наше земље деле заједничке изазове и могућности у вези са заменом производње електричне енергије из постојећих електрана на фосилна горива, улагањем и производњом из нових технологија са нултом емисијом штетних гасова, укључујући обновљиве изворе енергије, попут енергије ветра и сунца.

 

Осим што препознају потребу за улагањима у нове технологије за производњу енергије, Република Србија и САД су сагласне у томе да је складиштење енергије критичан елемент енергетске безбедности, док наше земље раде на убрзаном развијању карбон-неутралног енергетског система. Ово укључује заједнички интерес за разумевање, омогућавање и унапређење потенцијала хидроенергије и њеног складиштења, како бисмо допринели поузданости, отпорности и интеграцији у електрични систем који се брзо развија.

 

У духу сарадње, Министарство енергетике САД (U.S. Department of Energy) и Министарство рударства и енергетике Србије планирају да конкретизују механизме за примену најсавременије техничке експертизе и технологија које поседују америчке компаније и националне лабораторије Министарства енергетике САД, како би се убрзала енергетска транзиција у Србији“, наводи се у заједничком саопштењу.