Пројекти са Републиком Српском вредни 800 милиона евра

Пројекти са Републиком Српском вредни 800 милиона евра

22/09/2021 Off By BERB

Фото: Привредна комора Србије

 

Министар финансија Синиша Мали учествовао је данас на конференцији „Инвестициони потенцијали Републике Српске“ у Привредној комори Србије и том приликом истакао да Србија са Републиком Српском ради на реализацији заједничких пројеката вредних 800 милиона евра.

 

 

Министар је на скупу истакао да је сарадња са Републиком Српском на завидном нивоу, али да постоји огроман простор за даљи напредак и позвао привреднике да инвестирају у Републику Српску.

 

„Позивам вас да што више инвестирате у Републику Српску. Добио сам информацију да је 148 привредних субјекта отворено од 2019. године до данас. Није то мали број, али то може још боље, а овакви скупови томе доприносе“, рекао је Мали.

 

Према његовим речима Република Српска је за нашу земљу један од најважнијих спољнотрговинских партнера.

 

„Више од 50 одсто размене са Федарацијом БИХ одлази на размену са Републиком Српском. Мислим да смо прво увозно тржиште,  а после Хрватске и Италије, треће извозно тржиште. То довољно говори о нашем обиму сарадње. Међутим, ми нисмо задовољни и хоћемо да то буде још боље“,  навео је Мали и додао да смо ми већ ове године достигли ниво размене пре пандемије коронавируса.

 

Како је истакао, један од приоритета Србије су улагања у путну, железничку инфраструктуру како би подигли квалитет живота грађана и ниво атрактивности, конкуретности окружења у коме привреда обавља своју делатност. То исто се односи и на улагања у Републици Српској.

 

„Управо смо такве пројекте дефинисали са Републиком Српском. Ту су пројекти у области енергетике, који се односе на хидропотенцијале горњег тока реке Дрина, хидроелектране Паунци, Фоча, Бук Бијела, а инвестиције које следеће године крећу су аеродром Требиње, а ту су и улагања која се односе на аутопут Београд-Сарајево“, рекао је Мали.

 

Министар је истакао да не постоји локална самоуправа у Републици Српској која није у последњих пар година добила новац од Србије.

 

„Не постоји локална самоуправа у Републици Српској у коју последњих пар година бар неки динар из Србије није дошао и да нешто није урађено на сређивању фасада, болница, набавци опреме, сређивању вртића. Ми смо 2014. године укупно донирали 82 милиона евра Републици Српској. То је велики износ који показује не само степен пријатељства, већ и поверења и жеље за бољом сарадњом у  будућности“, рекао је Мали.

 

Он је навео да се у овом тренутку разматрају и могућности да се модел фискализације који у Србији треба да заживи од почетка следеће године, примени и у Републици Српској.

 

Такође, заједно са Поштанском штедионицом, ради се на преузимању операција бивше Комерцијалне банке у РС, а све то у циљу како би тај део финансијског тржишта додатно ојачали, а да би био ослонац развоју не само привреде, већ и  финансирања будућих инфраструктурних пројеката.

 

Министар финансија осврнуо се и на економске реформе које је Србија спровела последњих година, истакавши да је захваљујући њима наша земља постала покретач и мотор развоја целог региона.

 

„Нама је стопа БДП у првих шесет месеци 7,6 одсто, а очекујемо и седам одсто до краја године.  Наш БДП први пут у историји би требало да достигне 52 милијарде евра. До пре само пар година то је била мисаона именица и нешто о чему смо могли само да сањамо. Наша макроекономска ситуација је стабилна. Имамо новца на рачуну у буџету, у овом тренутку 257 милијарди динара. Потпуно смо ликвидни. Учешће јавног дуга у БДП-у је око 55,5 одсто, што је испод 60 одсто“, рекао је Мали.

 

Он је додао да, ипак, Србија не може сама и да када се погледају развојни потенцијали не само Србије, већи РС и осталих земаља региона, јасно је да само заједно можемо да будемо јачи, конкурентнији и атрактивнији а да наши грађани имају конкретне користи од тога кад је реч о примањима пензија и плата.

 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај овог скупа, нарочито теме о успостављању привредних слободних зона у градовима широм Републике Српске.

 

Он је указао на чињеницу да је корона вирус, колико год имао тешке последице по привреду, регион и цео свет, донео и неке поуке и смернице из којих можемо пуно научити.

 

„Корона вирус, колико год имао тешке последице по привреду, регион и цео свет, дао нам је одређене поуке и смернице где смо грешили и где би требало да направимо одређене корекције. Посебна захвалност грађана Републике Српске упућена је Србији што је оставила отворене границе за проток робе и људи. Пуно веће економије и земље у тој кризи показале су себичност и затвориле су границе. Важно је да ми и као један народ са две стране сарађујемо, разговарамо, размењујемо информације и покрећемо иницијативе“, казао је Вишковић.

 

 

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да су компаније из Србије у РС до сада уложиле више од милијарду евра, као и да је Србија тамо највећи инвеститор.

 

Он је рекао да је интересовање много веће и да ће на данашњем скупу осим разговора о потенцијалним пословима бити и конкретних уговора, јер су неке компаније осмислиле свој план инвестирања.

 

На скупу у Привредној комори Србије одржана је и филмска презентација „Пословне и слободне зоне Републике Српске“, а разговарало се и о регионалној сарадњи, пословању у зонама. Пренета су и искуства инвеститора и развијена дискусија.

 

Поред министра финансија Синише Малог и председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, на конференцији су учествовали и директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, као и председник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.