Јачати политичку и економску сарадњу Србије и Гвинеје Бисао

Јачати политичку и економску сарадњу Србије и Гвинеје Бисао

22/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министарком иностраних послова, међународне сарадње и заједница Гвинеје Бисао Сузи Барбосом.

 

 

Министар Селаковић је оценио да су садашњи односи две државе пријатељски, али недовољно развијени и изразио спремност Србије за јачање политичке и посебно, економске сарадње. Министар је саговорницу упознао са успесима економских реформи у Србији у претходних седам година.

 

Селаковић информисао министарку Барбосу о ситуацији на Косову и Метохији и континуираном непоштовању и непримењивању Бриселског споразума. Подвукао је да је наша страна посвећена дијалогу, с циљем постизања компромисног решења.

 

Селаковић је изразио наду и да ће делегација Гвинеје Бисао бити учесник на скупу на високом нивоу који ће бити у октобру у нашој престоници, поводом обележавања 60 година од Прве конференције несврстаних у Београду.

 

Шеф српске дипломатије позвао је министарку Барбосу да дође и у званичну посету Србији.

 

Министар је информисао саговорницу о програму стипендирања студената из афричких земаља и држава Покрета несврстаних „Свет у Србији“ и рекао да је Србија спремна да већем броју студената из Гвинеје Бисао, од тренутна два годишње, понуди школовање у нашој земљи.

 

Саговорници су се подсетили да је Југославија подржавала борбу за ослобођење Гвинеје Бисао и да је била прва држава у Европи која ју је признала.