Брнабић на Глобалном ковид19 самиту у организацији Беле куће

Брнабић на Глобалном ковид19 самиту у организацији Беле куће

22/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествује данас видео поруком на Глобалном ковид19 самиту у организацији Беле куће.

 

Самит отвара председник САД Џозеф Бајден. На самиту видео порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел, и многи други.

 

Председница владе Ана Брнабић рекла је у поруци да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

 

”Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане”, рекла је Брнабић. ”Међутим, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије ковид19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.”, нагласила је председница владе.

 

Управо зато, истакла је премијерка, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона Западног Балкана али и другим земљама. Србија је донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са око 300.000 доза и такође смо издвојили око 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

 

Председница владе рекла је и је Србија већ започела и до краја године ће започети са производњом ковид вакцине од два произвођача, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

 

”Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно”, нагласила је она.

 

Зато, истакла је Брнабић, Србија подржава циљеве овог Глобалног самита и захвлила је Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије ковид19.

 

”Вакцине су једини излаз у борби против пандемије”, закључила је Брнабић.