ZAVRŠEN 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

ZAVRŠEN 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

19/05/2015 Off By

 

sajam-tehnike

Stevo Batić

 

NAJVEĆA regionalna sajamska manifestacija posvećena tehnici, tehničko-tehnološkim dostignućima i inovacijama, na kojoj se predstavilo više od 500 domaćih i stranih, direktnih ili zastupljenih izlagača i drugih učesnika – od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i cehovskih organizacija, pa do start-up projekata i inovativnih pojedinaca – iz čak 23 evropske i vanevropske zemlje, završena je uspešno, u skladu sa predviđanjima i očekivanjima i organizatora i učesnika.

Kakav je značaj ovom sajmu, u vlastitom tehničko-tehnološkom razvoju i sveopštem napretku, dala Republika Srbija govori i činjenica da su svečanom otvaranju prisustvovala čak dvojica ministara iz “nadležnih” ministarstava – Ministarstva privrede i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Sajamski izlagački, izložbeni i stručni prateći programi privukli su na Beogradski sajam 17.585 posetilaca, uključujući i one poslovne sa svih strana sveta (po službenoj evidenciji oko 17 posto više nego prošle godine), а raznovrsni segmenti koncepta inteligentne fabrike – “fabrike za budućnost”, sektora CNC mašina, automatizacije procesa, robotike, merne tehnike, energetike, grejanja i hlađenja, industrijske elektronike, telekomunikacija, saobraćajne i transportne logistike, industrijskog softvera, ICT tehnologija itd., bili su dovoljan motiv i inspiracija i za brojne kolektivne posete iz regiona.
U gotovo svim sektorima registrovani su inovativni proizvodi, tehnologije ili koncepti, oko stotinu njih, koji su i ovo sajamsko izdanje, poslednje pred predstojeće šezdeseto – jubilarno, održali na hvale vrednom nivou. Pri tome je više od polovine sajamskih inovacija bilo u “autorstvu” domaćih kompanija i naučno-istraživačkih institucija. Neki od njih dobili su tradicionalna sajamska priznanja i nagrade.
I ove godine su istaknuto mesto imale nacionalne i grupne izložbe. Češka, slovačka i slovenačka nacionalna izložba, sa ukupno čak četrdesetak predstavljenih kompanija, grupni nastupi više ovdašnjih regionalnih privrednih komora (Zaječar, Niš, Kruševac, Požarevac, Subotica, Valjevo…), te Privredna komora Republike Srpske iz Banjaluke, koja je predstavila pet firmi, bili su prilika za predstavljanje različitih modaliteta organizovane brige države za ovaj značajan razvojni sektor.
Ovogodišnji Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća obilovao je ne samo značajnim, inovativnim tehničko-tehnološkim projektima, interesantnim demonstracijama i pokaznim vežbama, nego i ekskluzivnim međunarodnim skupovima i angažmanima države, među kojima neki imaju stratešku vrednost.
Tako su, primera radi, “Železnice Srbije”, iskoristivši izuzetnu pogodnost da kroz faktički izložbeni sajamski prostor prolazi industrijska pruga, u čak dva navrata, kao specijalni sajamski eksponat, predstavile posetiocima sajma kompletan novi švajcarski elektromotorni “brzi laki inovativni voz” marke “štadler”, namenjen regionalnom putničkom saobraćaju na domaćim prugama i spreman za brzine od 160 km/h.

Možda i sam vrhunac bogatog stručnog pratećeg programa bila je međudržavna, italijansko-srpska poslovna konferencija ISCP 2015, podržana od Vlade Republike Srbije i Ambasade Republike Italije, a posvećena konceptima i perspektivama “Fabrike za budućnost”, inoviranju industrijskih tehnologija i unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, posebno mehatronike, robotike i industrijske automatizacije.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čiji su vlastiti stručni prateći program i podrška ovoj sajamskoj manifestaciji bili od izuzetnog značaja, upravo je na ovom sajmu predstavilo rezultate projekata tehnološkog razvoja i istraživanja finansiranih od strane ovog ministarstva tokom petogodišnjeg ciklusa projektnog finansiranja (2011-2015), a koje se završava ove godine. Predstavljanjem naučno-tehnoloških rešenja, proisteklih iz ovih projekata, država se potvrdila kao zamajac bržeg tehnološkog i ekonomskog razvoja.
Stručno-tematski i poslovni efekti 59. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće vidljiviji naknadno, ali broj i kvalitet javno potpisanih ili najavljenih sporazuma i ugovora između samih izlagača, odnosno kompanija učesnica na sajmu, i onih između izlagača i klijenata – poslovnih posetilaca sajma, kao i obim direktne prodaje mašina, mernih uređaja, skenera i drugog “hardvera” i softvera, već sada svrstavaju ovaj sajam u red privrednih manifestacija koje nagoveštavaju bolju sutrašnjicu.<


EKONOMIJA

sssajamNAGRADE I PRIZNANJA 59. MEĐUNARODNOG SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

NAGRADU “KORAK U BUDUĆNOST” U OBLASTI “ELEKTROENERGETIKA” DOBILI SU “MINEL TRAFO” D.O.O., MLADENOVAC, ZA TRANSFORMATOR EKO-DIZAJN SA SNIŽENIM

 

srbija_italija_281010SAJAM TEHNIKE DOGODINE POSTAJE FABRIKA BUDUĆNOSTI

ODRŽANA SRPSKO ITALIJANSKA POSLOVNA KONFERENCIJIA. – PREDSTAVNICI NAŠEG MINISTARSTVA PRIVREDE NAGLASILI SU DA TREBA JOŠ VIŠE POVEĆATI SARADNJU

 

nova nbsSAOPŠTENJE NBS: FUNKCIONERI NISU «NEDODIRLJIVI»

NBS NAGLAŠAVA DA JE DOMAĆA SUDSKA PRAKSA, NEZAVISNO OD ODREDABA ZAKONA O NARODNOJ BANCI SRBIJE I ODLUKE USTAVNOG

 

 

Devizne-rezerve-NBS-10-4-milijardeNBS: KRAJU APRILA DEVINE REZERVE IZNOSILE SU 10.533,5 MILIONA EVRA

VEĆI ODLIV IZ DEVIZNIH REZERVI JE REALIZOVAN PO OSNOVU POVLAČENJA DEVIZNE OBAVEZNE REZERVE BANAKA U NETO IZNOSU OD