Гојковић отворила изложбу „Никола Тесла: Човек из будућности” у Трсту

Гојковић отворила изложбу „Никола Тесла: Човек из будућности” у Трсту

17/09/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу под називом „Никола Тесла: Човек из будућности” у Трсту посвећену великом српском изумитељу и научнику, и том приликом истакла да Србија и наше друштво имају обавезу да на сваки начин негују и чувају успомену на лик и дело великана чија се целокупна оставштина чува у Музеју Николе Тесле у Београду.

 

 

 

„Министарство културе и информисања Републике Србије препознало је значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду који је вишеструко значајан и за европску и за српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа“, напоменула је министарка културе оценивши да није случајно да се изложба посвећена том проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.

 

Гојковић је указала на чињеницу да Никола Тесла спада у посебну групу оних који су својом даровитошћу задивили не само савременике, већ и успели да искораче у сазвежђе вечности и бесмртности и додала да феномен Тесла и 80 година од његовог одласка наставља да привлачи научнике и уметнике.

 

„Oва изложба покушаће да нам, из свог угла, приближи животни пут, пренесе дух времена у коме је стварао и утицај који је остварио. Пажњу публике ће извесно привући и неки од модела изума који су донели прекретницу у светској науци“, нагласила је министарка културе.

 

Гојковић је скренула пажњу на речи највећег светског проналазача прошлог миленијума које гласе: „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина“ и подсетила да је једна од најзначајнијих Теслиних заслуга увођење наизменичне струје у широку употребу, те да је читав развој електротехнике базиран на његовим изумима заснованим на наизменичној струји.

 

„Опус од око хиљаду проналазака и патената обухвата и индукциони мотор, трофазни систем за пренос електричне енергије, генератор и трансформатор за струје високе фреквенције (Теслине струје) и многе друге изуме“, навела је министарка културе.

 

Отварању изложбе у организацији Удружења српске културне омладине из Трста и сарадњи са Музејом Николе Тесле из Београда присуствовали су и Масимилиано Федрига, председник Регије Фриули Венеција Ђулија, Роберто Дипиаза, градоначелник града Трста, Ђорђо Роси, секретар за културу града Трста, Златимир Селаковић, председник Српске православне црквене општине у Трсту, Ивона Јевтић, директор Музеја Никола Тесла у Београду и Илија Јанковић, председник Удружења српске културне омладине.