Интензивирање привредне сарадње са Белорусијом

Интензивирање привредне сарадње са Белорусијом

17/09/2021 Off By BERB

Фото: Министарство привреде/Зоран Вујасиновић

 

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и министар индустрије Републике Белорусије Пјотр Пархомчик разговарали су данас о могућностима интензивирања привредне сарадње.

 

 

Стевановић је истакао да су билатерални односи између Србије и Белорусије развијени, традиционално пријатељски, али да постоји простор за унапређење сарадње, посебно на трговинско-економском плану.

Он је подсетио да је Србија у 2020. години имала најнижи пад економије у односу на целу Европу, око 1 одсто, а да су пројекције да ће реални БДП у текућој години достићи раст од око шест одсто. Додао је и да је Србија лидер у довођењу страних инвестиција, а да то показује и податак да је 60 одсто страних директних инвестиција на нивоу региона Западног Балкана лоцирано у нашој земљи.

„То су подаци који могу да охрабре вашу страну да послује и инвестира у Србији која је данас у економском, политичком и сваком другом смислу стабилна земља са међународним кредибилитетом“, рекао је Стевановић.

Пархомчик је истакао да је делегација коју предводи посетила Србију уочи Пољопривредног сајма у Новом Саду где ће привредници из Белорусије представити своје потенцијале и могућности за сарадњу, а Стевановић им је пожелео успеха током представљања уз уверење да ће на сајму склопити добре послове.

Саговорници су изразили уверење да ће се стабилни темељи наших билатералних односа, још више искористити у наредном периоду, нарочито на привредном плану.