Пројекат „Моја прва плата“ шанса за младе да у Србији остварују своје снове

Пројекат „Моја прва плата“ шанса за младе да у Србији остварују своје снове

16/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар финансија Синиша Мали обишао  је данас компанију „Есенса“, која учествује у програму Владе Републике Србије „Моја прва плата“, и том приликом је разговарао са троје младих, који су остварили своје прво радно искуство.

 

 

„Управо ка томе је усмерен програм „Моја прва плата“, да млади који заврше факултет или средњу школу добију могућност да стекну прво радно искуство. То је обично најтежи корак“, рекао је Мали и поручио директору компаније „Есенса“ да му је драго што је захваљујући том програму успео да у троје младих људи које је ангажовао прошле године, а који су сада добили посао за стално, пронађе квалитетне кадрове.

 

 

Министар је најавио да ове године почиње други циклус програма „Моја прва платаˮ, те да је до 20. септембра рок за пријаву послодаваца на територији Србије.

 

„Прошле године је тачно 8.224 младих узело учешће и пронашло свој први посао у оквиру овог програма. Од тог броја 90 одсто њих је рекло да ће овај програм препоручити својим пријатељима, а 80 одсто њих је било задовољно својим послодавцем и изразили су жељу да наставе да раде код њих. Овим смо остварили изузетан успех. Стопа незапослености међу младима је 2012. године била преко 50 одсто, а сада је негде око 21-22 одсто. То је и даље већи проценат од просечне незапослености у Србији, и на томе морамо да радимо. Зато крећемо са другим програмом ове године“, објаснио је он.

 

Истакао је да ће бити повећан износ новца којим Влада Републике Србије стимулише послодавце.

 

„За све оне који заврше средњу школу држава ће исплаћивати 22.000 динара, а за оне са завршеним факултетом 26.000 динара као помоћ за исплату плате. Очекујемо да ће остатак исплатити послодавац. Србија иде брзим корацима напред, нама је стопа раста ове године око 6,5 до 7 одсто, што значи да ћемо бити међу три најбоље земље у Европи. Када су брзина наше економије и њен раст у питању, али да би наставили са растом, неопходно је да наши млади остају у Србији и да овде пронађу свој интерес, да овде могу да остваре своје снове. Такође, и да пронађу што више оваквих предузећа попут „Есенсе“. Зато их позивам да учествују у овом програму, али и компаније да нађу свој интерес у томе да градимо још лепшу и бољу Србију“, рекао је Мали.

 

 

Представник Привредне коморе Србије Михаило Весовић, који је такође присуствовао догађају, је напоменуо да је прошлогодишњи пројекат „Моја прва плата“ био веома успешан, јер је преко 90 одсто младих и компанија навело да би препоручили овај програм.

 

„Сада је најважније да се што више компанија пријави до 20. септембра. Позивам све компаније на нашем тржишту да искористе ову прилику, јер битка за добре кадрове је битка за стратешку будућност компаније“, рекао је он.

 

Једна од троје младих који су шансу за прво запослење добили прошле године у компанији „Есенса“ је Дуња Пржуљ. Она је истакла да је на прави начин искористила ову шансу, јер сада има сигуран посао, који воли.

 

„Истражујемо сваког дана, учимо нешто ново и развијамо нове методе. Препоручила бих младима да се пријаве на овај програм и да искористе своју прву шансу“, рекла је она.

 

Директор тог предузећа Миомир Николић је објаснио да је компанија препознала пословни интерес у запошљавању младих.

 

 

„Примили смо троје младих током прошле године, они су показали велико интересовање, способност и знање, а овде су остварили праксу и своје знање претворили у искуство. Та три млада човека – Дуња, Ненад и Марко, свакако ће наставити да раде у нашем тиму. Излази и нови конкурс „Моја прва плата“, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Владом Републике Србије, у оквиру којег ћемо запослити петоро људи, у области хемије, технологије. Овом приликом заинтересоване позивам да се јаве, а посебно су нам интересантни машински инжењери и они који би желели да своје искуство стичу у младом колективу попут нашег“, објаснио је Николић.

 

Позив за пријаву младих који испуњавају услове биће отворен од 1. до 31. октобра ове године. Детаљне информације заинтересовани кандидати и компаније које би желеле да учествују у програму „Моја прва плата“, могу се пронаћи на сајту – https://mojaprvaplata.gov.rs/ .