Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15/09/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и где идемо.

 

Вучић је на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, указао на то да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата и Првог светског рата, да би на данашњи дан, јуришајући под тим барјацима, кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде, албанске споменице, рекао је он.

Српска тробојка црвено, плаво, бела била им је важнија и већа од живота, јер је опомињала да слобода Србије нема цену, ни алтернативу, нагласио је председник и додао да су зато барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, поручио је он.

Вучић је поновио да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна зашто и шта јој је чинити.

Према његовим речима, датум који је изабран, 15. септембар, јесте датум пробоја Солунског фронта – дан у којем леже и наша бол и наша слава.

Тог 15. септембра једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле у смрт. Тај дан је био само први у низу у којима смо, без обзира на цену, бирали Србију и слободу, навео је он.

Данас је, како је поручио, важно да славећи њихову жртву, сваку проливену кап крви, на још једном плебисциту усвојимо план за будућност у којој ћемо се поносити заставом слободе, мира и будућности.

Ово је застава нашег јединства, у намери да сачувамо српски идентитет, право да будемо оно што јесмо – један исти народ који не жели да узме ни од кога ништа, никога да угрози, већ само да за себе добије право које припада и другима, право на име, историју, културу, језик, веру, традицију, постојање, поновио је Вучић.

Председник је истакао да је српска застава застава нашег страдања, наших костију, јама, логора, деце коју су нам узели, коју сасвим сигурно никада нећемо заборавити и са поносом је носити.

У њој су, како је нагласио, и све наше бесмислене поделе, пропали снови, свака наша грешка, али је важно да и таква застава представља јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, али да јесмо различити и да је лепота заједништва у томе.

Уз нашу тробојку иде понос Мишара, Делиграда, Куманова, Милоша, Ђорђа, Александра, Колубаре, Цера, Кајмакчалана, свих живота датих за чување слободе, за све мученике из Пребиловца, Јадовна, Јасеновца, које више никада не смемо да заборавимо, поручио је он.

Српски језик, језик Меше Селимовића, Иве Андрића, Црњанског, култура, вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом, рекао је Вучић и подвукао да то даје снагу да у овом веку тражимо мир, да снагу и величину откривамо у животу, раду, великим подвизима, пругама, путевима, фабрикама.

Он је исказао захвалност народу у Републици Српској и његовим представницима који су данас овде, у Београду, као и нашем народу на Косову и Метохији и његовим представницима, који су такође присутни.

Наша тробојка биће вечна. Нека живи српско јединство, наша слобода, наша црвено-плаво-бела тробојка, живела Република Српска, живела Србија, закључио је председник.

Централна манифестација обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе почела је уз налет хеликоптера са заставама Србије и интонирање химне Србије и Републике Српске.

Обележавању су присуствовали и председница Владе Ана Брнабић, министри у Влади, патријарх српски Порфирије, председник Скупштине Ивица Дачић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, представници Срба из региона, амбасадори и бројни грађани.