Brojni posetioci na prikazu naoružanja i vojne opreme na Ušću

Brojni posetioci na prikazu naoružanja i vojne opreme na Ušću

15/09/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Prikaz naoružanja i vojne opreme, koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije priredili danas na Ušću, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, privukao je brojne posetioce.

 

 

Za Zorana Milovanovića iz Obrenovca, koji je došao sa sinom, prikaz je događaj koji se ne propušta. Kako kaže, važno je od malena učiti decu da vole svoju državu, svoju vojsku i poštuju nacionalne simbole.

– Morali smo danas da dođemo. Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Morali smo da vidimo tenkove i ostala oklopna vozila, jer bez toga ne možemo nikako. Sve je lepo i uredno i to odlikuje našu vojsku – ističe Milovanović.

 

Igor Belak iz Beograda, na prikaz naoružanja i vojne opreme doveo je ćerku.

 

– Mislim da je sve ovo zaista fascinantno. Deca vole vojsku i naoružanje, a mislim da imamo šta da pokažemo. Trebalo bi ovo svi da vide – poručuje Igor Belak.

Tijana Timotijević iz Smedereva, došla je da vidi čime raspolaže Vojska Srbije na predlog svog momka.

– Moj momak je rekao da obavezno moramo doći ovde. Oboje gajimo veliko poštovanje prema vojsci i mislimo da je raditi u vojsci velika privilegija, ali i izuzetno težak posao. Svemu se izuzetno divim, od vozila do uniformi naših vojnika. Sve je predivno. Mislim da treba da podržimo naše vojnike u što većem broju i da je ovo jedna od retkih prilika da vidimo sve što se ovde nalazi – ističe Tijana Timotijević.

Prema mišljenju Aleksandra Marjanovića iz Beograda, Vojska Srbije mnogo je opremljenija i bolja nego u vreme kada je on služio.

– Došao sam da pogledam naoružanje i mogućnosti vojske, koje dosad nisam video i koje su se mnogo promenile u odnosu kada sam ja služio vojsku. Zadivljen sam naročito novim sistemima. Oduševljen sam Norom i Pancirom. Novi dronovi, takođe, nisu bili u vreme kada sam ja služio vojsku. Istakao bih i sam odnos vojske prema narodu koji ovde dolazi, tu ljubaznost i izdržljivost na ovom vremenu. Ljudi imaju izuzetno mišljenje o vojsci. Mislim da je jedna od institucija koja zaslužuje najvišu ocenu – naglasio je Aleksandar Marjanović.

 

Osim sredstava koja su proizvod domaće odbrambene industrije, poput borbenih vozila Lazar, Miloš, MRAP, zatim modernizovanih raketnih sistema KUB i Neva, svi koji danas dođu na Ušće mogu videti i sredstva iz uvoza, složene borbene sisteme, optoelektronsku i izviđačku opremu, koja je na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Vojna akademija i Vojnotehnički institut na svojim štandovima informišu posetioce o prednostima vojnog obrazovanja, važnim razvojnim projektima i istraživanjima u domenu razvoja naoružanja i vojne opreme. Takođe, uz pomoć pripadnika Streljačkog kluba Vojne akademije “Akademac”, posetioci mogu iskoristi priliku da se u vazdušnoj streljani oprobaju u gađanju iz savremnih takmičarskih vazdušnih pušaka.

Poklon građanima je i postavka Vojnog muzeja, simbolično posvećena proboju Solunskog fronta, uz naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata.