Србија и Светска банка партнери у транзицији од угља ка зеленој енергији

Србија и Светска банка партнери у транзицији од угља ка зеленој енергији

15/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са регионалним директором Светске банке за инфраструктуру за Европу и централну Азију, Чарлсом Кормијером, о реформама у енергетском сектору, енергетској транзицији и новим пројектима са Светском банком.

 

 

Михајловићева је нагласила добру сарадњу са Светском банком на реформама у области грађевинарства, увођењу е-дозволе и реализацији инфраструктурних пројеката, и додала да верује да ће она бити настављена и у ресору рударства и енергетике.

”Србија је ове године кренула у енергетску транзицију, у којој ће три главна изазова за нас бити повећање енергетске ефикасности, коришћење потенцијала обновљивих извора енергије и постепено смањивање учешћа енергије произведене из угља. Донели смо нови законодавни оквир, израђују се подзаконски акти и отпочели смо припрему интегрисаног националног климатског и енергетског плана и нове стратегије развоја енергетике, којима ћемо одредити сценарије за даљи развој енергетског сектора”, навела је Михајловићева.

На састанку је разговарано и о могућој подршци Светске банке за финансирање подстицаја за унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору у оквиру новог пројекта вредног 50 милиона долара.

 

Кормијер је истакао да је Светска банка спремна да пружи подршку активностима Министарства, нарочито у вези са процесом декарбонизације, и нагласио важност опредељења за укључивање грађана у процес енергетске транзиције и сарадњу са цивилним друштвом.

Директор Канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара, честитао је потпредседници Владе на реформама које су спроведене у претходном ресору, и позитивно оценио исказане амбиције у вези са наставком реформи у енергетском сектору и процесом енергетске транзиције.