Promene Ustava u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije

Promene Ustava u cilju unapređenja pravnog sistema Srbije

13/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка правде Маја Поповић учествовала је на првом јавном слушању о Нацрту акта о промени Устава и Нацрту уставног закона за спровођење Устава у Нишу.

 

 

Том приликом је нагласила да су предложене промене Устава предвиђене као активност у Акционом плану за Преговарачко поглавље 23 који је Влада Републике Србије усвојила 27. априла 2016. године и који је ревидиран 10. јула 2020. године, те да представљају услов за даљу реформу правног система и најзначајнију реформу у области владавине права.

 

Наводећи да од испуњавања ових активности зависи и испуњење бројних других активности у оквиру овог преговарачког поглавља, што подразумева и боље оцене у процесу преговора за чланство у Европској унији, министарка правде је посебно истакла да одредбе Устава у области правосуђа треба мењати пре свега због грађана Србије, јер је то у њиховом интересу.

 

У том смислу, изјавила је да се промене највишег правног акта спроводе у циљу унапређења правног система Републике Србије, као и стручности, одговорности и ефикасности правосуђа. Истовремено, уставни амандмани ће обезбедити и јачање независности и непристрасности правосуђа. Уставне промене се и спроводе управо због грађана Србије, а не само због обавеза које је Србија преузела како би постала пуноправни члан ЕУ.

 

У јавном слушању учешче су узели и председница Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије Јелена Жарић Ковачевић, чланови ресорног одбора Народне скупштине, чланови Радне групе, као и шира јавност- представници судова, тужилаштва и струковних удружења.

 

Испред министарства правде, присуствовали су државни секретар Ливија Павићевић, шеф Кабинета министарке Маријана Савић Симић и виши саветник Владимир Винш.

 

Пре јавног слушања министарка правде се састала са председником Скупштине града Ниша Бобаном Џунићем.