U planu železnički projekti vredni više od šest milijardi evra

U planu železnički projekti vredni više od šest milijardi evra

13/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj Srbije da kompletno modernizuje železnički saobraćaj i da se prugama poveže sa svim zemljama u regionu i EU.

Brnabić, koja je na železničkoj stanici Beograd centar–Prokop, obišla voz “Connecting Europe Express”, čiji se dolazak poklapa sa današnjim održavanjem “Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021” u Beogradu, navela je da su u Srbiji planirani železnički projekti čija vrednost iznosi više od šest milijardi evra.

Ona je precizirala da se trenutno radi na potrebnoj dokumentaciji i studijama, uz podršku Evropske unije i evropskih finansijskih institucija, istakavši da je najvažniji železnički projekat brza pruga od Beograda do Novog Sada, u koju se ulaže više od dve milijarde evra.

Premijerka je najavila da će u železnički Koridor 10 biti investirano približno dve milijarde evra, uz podršku EU, EIB i EBRD i drugih evropskih partnera, i to bez dela od Niša do granice sa Severnom Makedonijom.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je Srbija od 2014. godine, kada su počela ozbiljna ulaganja u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Ona je poželela dobrodošlicu partnerima iz Evropske komisije, Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugima iz EU, koji nam pomažu na izazovnom i ambicioznom putu – da potpuno rekonstruišemo i unapredimo našu železnicu.

Premijerka je podvukla da je cilj da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog, tako i teretnog, podsetivši na to da je 2021. u Evropskoj uniji godina železnice.

Ovo je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende, navela je Brnabić i dodala da ova dva cilja idu ruku pod ruku, jer je železnički saobraćaj, pored vodnog, najzeleniji vid transporta.

Brnabić je izrazila zahvalnost EU na pomoći koju pruža Srbiji i na tome što je naša zemlja putem Transportne zajednice postala deo transevropske železničke mreže i EU i pre formalnog članstva u Uniji.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da su za nas jednako važna i putna i železnička infastruktura, kao i da je u prethodnom periodu prioritet bilo to da se povežu veliki gradovi auto-putevima.

Prema njenim rečima, sada mogu više da se rade i železnički projekti, pri čemu ćemo sledeće godine imati brzu prugu od Beograda do Novog Sada, gde će voz putovati najviše pola sata.

Krećemo u izgradnju, uz veliku podršku i bespovratna sredstva EU, kroz Investicioni fond za Zapadni Balkan, od čak 700 miliona evra u železnički Koridor 10 od Beograda do Niša, koji postaje veliko železničko čvorište, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, sve će to promeniti način na koji živimo i biće moguće da, kao u naprednijim zemljama EU, živite u jednom gradu, a da radite u drugom.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara na koji način će Vlada pomoći da Zrenjaninci dobiju pijaću vodu pošto je raskinut ugovor sa fabrikom vode u tom gradu, navela da se traži partner koji će biti u mogućnosti da stanovnicima tog grada isporučuje pijaću vodu.

Prema njenim rečima, ove ili sledeće nedelje biće urađena tehnička analiza koja će pokazati šta je sve potrebno investirati u već izgrađenu fabriku.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da je 2021. godina za Evropu godina železnice, dodajući da se to poklapa i sa našim planovima, jer se do kraja godine očekuje završetak brze pruge Beograd–Novi Sad.

U ovoj godini, kako je istakao, Srbija je domaćin Železničkog samita Zapadnog Balkana na kojem će učestvovati ministri infrastrukture iz regiona, predstavnici EU i akademska zajednica.

On je ocenio da je to pokazatelj da region može da napreduje samo zajedno i uz podršku evropskih partnera, naglasivši da se čitav region saglasio sa tim da je za otvoreni Balkan, odnosno da ekonomija i ljudi cirkulišu lako i slobodno.

Ministar je naveo da na tom putu ima još problema zbog dugih procedura na granicama, ali da to može biti prevaziđeno uz podršku EU.

Momirović je ukazao na veliki značaj železničkog saobraćaja jer doprinosi klimatskoj neutralnosti i energetskoj efikasnosti.

Zamenica glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaja u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić rekla je da se u Beogradu obeležava proslava Evropske godine železnice.

Ona je navela da voz koji je juče stigao u Beograd ima svoju evropsku turneju po glavnim gradovima, a njegov cilj je da poveže Evropu železnicom kao vidom saobraćaja koji je klimatski neutralan.

Bakran Marčić je pohvalila Srbiju što se poslednjih godina posvetila rekonstrukciji železnice i njenu želju da prugom bude povezana sa svim gradovima u regionu.

Dolaskom voza voza “Connecting Europe Express”, koji je osmišljen od strane EK u okviru Evropske godine železnice, a koji će preći kontinent i Zapadni Balkan kao njegov sastavni deo, označen je početak Železničkog samita u Beogradu.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.