Bilateralni odnosi sa Nemačkom na izuzetnom nivou

Bilateralni odnosi sa Nemačkom na izuzetnom nivou

13/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras nemačkoj kancelarki Angeli  Merkel veliku zahvalnost na poseti Beogradu, što je velika čast za našu zemlju, kao i na svemu što je do sada učinila za Srbiju i Zapadni Balkan.

 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel, kojoj je prethodio tet-a-tet sastanak, preneo da su imali, kao i uvek, otvoren, konkretan razgovor o najvažnijim pitanjima za Srbiju i region.

On je naveo da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije, koja je u poslednja četiri meseca sa 46 odsto povećana na 62,5 odsto, konkretnim rezultatima Berlinskog procesa i drugim temama.

Predsednik je dodao da je veoma zahvalan kancelarki na svim konkretnim rezultatima u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula, navodeći da će svi ovog meseca imati priliku da vide najkonkretnije nasleđe rada Angele Merkel.

U tom smislu, on je ponovio da će ovog meseca u zvaničnu posetu Srbiji doći predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom koje će biti potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Niš–Pločnik–Priština.

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg susreta je bilo reči o svim regionalnim pitanjima, kao i o odnosima Beograda i Prištine.

Srbija je posvećena dijalogu, jer smatramo da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrebno da dođemo do kompromisnog rešenja. Uvek ćemo biti otvoreni da razgovaramo kako da dođemo to tog rešenja, jer je to dobro za Srbe i Albance. Mi samo u miru vidimo budućnost,  poručio je predsednik.

Vučić je najavio da će gošći iz Nemačke večeras dodatno predstaviti inicijativu “Otvoreni Balkan”, uz uverenje da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko tržište imati konkretne rezultate u narednom periodu.

On je preneo da se razgovaralo i vladavini prava u Srbiji, te da je kancelarki predao novi izveštaj o svemu što je urađeno po tom pitanju.

Znamo da još mnogo moramo da uradimo, da su stvari daleko od idealnih, ali posvećeni smo ustavnim reformama, reformama u pravosuđu, medijskom i kompletnom političkom sektoru, poručio je Vučić.

Srbija i Nemačka su, kako je podsetio, potpisali i ratifikovali sporazume o memorijalima i odbrani, dodajući da veruje da će uskoro u potpunosti biti postignut dogovor oko obnove Narodne biblioteke.

Takođe, krenulo se u zajednički rad na sporazumu o saradnji o klimatskim promenama sa Vladom Nemačke, što je od velikog značaja i interesa za ceo region.

Predsednik je ukazao na to da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 72.684 radnika, kao i da je ta zemlja naš najveći spoljnotrgovinski partner, uz očekivanje da će ove godine razmena dostići šest milijardi evra.

Naime, kako je objasnio, Srbija je za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom, te da svoj ekonomski razvoj veliku zahvalnost duguje toj zemlji.

Vučić je napomenuo da je u poslednjih 10 godina tri puta uvećana trgovinska razmena, a više puta uvećan naš izvoz u Nemačku, a sve zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

On je dodao da je Srbija imala i podršku Nemačke u unapređenju obrazovanja, i potvrdio da je obavestio kancelarku o tome da imamo prvih 4.000 učenika koji su dobili posao kroz dualno obrazovanje.

Merkel je istakla da su dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.

Na tom putu smo, kako je predočila, postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj.

Za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema je važna za napredak, a predsednik Vučić je izneo planove i dao obećanja, prenela je Merkel.

Ona je ukazala na to da su dve države tesno povezane, i dodala da je imala priliku da, kroz zbirku istorijskih dokumenata koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulture i politike.

Kancelarka je u svom obraćanju medijima posebno istakla 80-godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju, i u skladu sa tim najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, što je važan signal pomirenja i sećanja na događaje.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što dvema zemljama predstoji zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Ona je ponovila da je sa predsednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjo-političkim pitanjima, kao i potrebi daljeg sprovođenja reformi, te naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja.

Merkel je objasnila da je njeno putovanje povezano sa regionom, napominjući da će se sutra, u Tirani, sastati sa premijerima Zapadnog Balkana.

Važnu ulogu u procesu približavanja EU ima Berlinski proces i već se vide rezultati, ocenila je kancelarka i naglasila da Berlinski proces ne zamenjuje pristupni proces, već ima za cilj povezivanje u regionu.

Prema njenim rečima, uskoro će uslediti i Samit o Zapadnom Balkanu u Sloveniji.

Na sastanku je bilo reči i o Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, te mnogim drugim temama. Verujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana čuje, na osnovu čega se preduzimaju dalji koraci, odlikuje naše odnose, poručila je Merkel.

Ohrabrujem da se nastavi napredak u oblasti vladavine prava, kao i ketanje ka pluralnom društvu. Ekonomski uspesi treba da budu podstrek za članstvo u EU, zaključila je kancelarka.