Државна посета евалуационог тима ГРЕКО

Државна посета евалуационог тима ГРЕКО

11/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

У периоду од 06. до 10. септембра одржана је државна посета представника Групе држава против корупције [ГРЕКО] евалуационог тима Републици Србији у оквиру петог круга евалуације, који се односи на спречавање корупције и унапређење интегритета у централним Владама (највише извршне функције) и органима за спровођење закона.

 

 

Током посете ГРЕКО евалуациони тим имао је прилику да се састане са бројним релевантним државним органима, институцијама, независним агенцијама, представницима цивилног друштва, међународним организацијама и медијима.

Чланови ГРЕКО Делегације Републике Србије су посебно исказали своју захвалност радном телу Савету Европе на могућности да непосредно сарађују са њиховим експертима у проналажењу оптималних решења за Републику Србију у оквиру процеса евалуације, а нарочито имајући у виду да је корупција фактор који највише ремети просперитет сваког друштва, будући да подрива демократске вредности и владавину права, угрожава безбедност грађана и отежава раст и развој већ довољно ослабљене светске економије, која се и даље суочава са савременим изазовима великих размера проузрокованим КОВИД-19 пандемијом.

Имајући у виду вишеструку корист од процеса евалуације као и посвећеност заједничким вредностима и међународним стандардима, Министарство правде ће наставити сарадњу на међународном нивоу у овој области, континуирано градити капацитете и промовисати културу, која ствара неповољне услове за сва лица склона корупцији, без обзира на лични статус, онемогућујући им да уживају неоправдани просперитет и углед у друштву.

Влада Републике Србије и њени чланови су одлучни да својим примером и савесним поступањем пошаљу снажну поруку, апелујући на све државне органе да у оквиру својих надлежности предузимају неопходне радње у борби против корупције и организованог криминала.