Вујовић: Радимо важан посао за чистију будућност

Вујовић: Радимо важан посао за чистију будућност

10/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, радове на чишћењу дивље депоније у општини Пећинци које суфинансира ресорно министарство. Депонија у насељу Обреж једна је од 500 дивљих депонија на територији Србије, која ће у склопу септембарске акције чишћења бити уклоњена и санирана.

 

 

  • Данас радимо изузетно важан посао за чистију будућност. У претходном периоду министарство је расписало конкурс за чишћење дивљих депонија, што ћемо спровести током септембра у 43 града и општине. Важно је да сачувамо сваку очишћену локацију и да неодговорни појединци буду кажњени. Не можемо да дозволимо да једне те исте депоније чистимо из године у годину, или из месеца у месец. Депоније које се налазе уз ауто-пут или у центру села онемогућавају мештанима нормалан живот. Свака ова депонија и сметлиште утиче и на аерозагађење, и на загађење земљишта и воде, јер обично се у близини налази заштићено подручје или река, и сав тај отпад завршава на местима где може да изазове потенцијалну еколошку катастрофу – рекла је Вујовић.

 

Министарка је додала да је министарство на чијем је челу као један од главних проблема издвојило управљање отпадом.

 

  • Као држава снажно ћемо се борити са тим. Имамо значајне пројекте за управљање отпадом, пре свега градњу регионалних и рециклажних центара, али све то ће почети да функционише оног тренутка када сами будемо одговорни, када будемо контролисали једни друге и када се будемо одговорно односили према животној средини – рекла је Вујовић.

 

Према речима министарке Вујовић, поред подршке ресорног министарства, локалне самоуправе и саме уклањају сметлишта на својој територији, а пример је депонија у Шимановцима коју је општина Пећинци сама очистила.

 

  • Важно је да појачамо контролу и сачувамо сваку очишћену локацију. Локалне самоуправе могу да поднесу захтев министарству за постављање видео надзора тамо где постоје услови за то. Позивам људе да буду одговорни према животној средини, јер у борби за бољу и чистију будућност грађани су нам савезници, а заједнички циљ нам је Србија без депонија – поручила је Вујовић.