Убрзати проток робе и људи на граници са Мађарском

Убрзати проток робе и људи на граници са Мађарском

08/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић састао се данас са мађарским државним секретаром за област финансија Габором Гионом и том приликом му представио досадашње економске резултате Србије, пакете подршке привреди и грађанима у борби са пандемијом коронавируса а разговарали су и о даљем унапређивању економске сарадње која је већ сада на завидном нивоу.

 

Станивуковић је приликом сусрета са својим мађарским колегом разговарао и о будућим реформама на пољу фискализације, што је приоритет Министарства финансија у наредном периоду али и о сарадњи две царинске администрације, како би се убрзо проток робе и људи на заједничким царинским прелазима.

Том приликом истакао је да је Мађарска један од најважнијих економских и политичких партнера Србије.

„Постоје примери доброг пословног партнерства са многим мађарским компанијама које успешно послују у Србији, уз тенденцију доласка још већег броја мађарских компанија у блиској будућности, што је заједнички циљ и Министарство финасија ће урадити све да до тога дође и пружити неопходну подршку“, рекао је Станивуковић и истакао да постоји постоји огроман потенцијал за унапређење  билатералне сарадње.

Говорећи о економским резултатима Србије, државни секретар је подсетио да је стопа раста Србије била 7,6% у првој половини 2021. године и да је већа је у односу на пројекције.

„Због веома  добрих резултата из прве половине године, подигли смо пројекцију раста за целу годину на 6,5%, што је опет један од најбољих резултата у Европи. Такође смо веома задовољни одличним резултатима у привлачењу страних директних инвестиција. У првих седам месеци привукли смо 2 милијарде и 72 милиона директних страних инвестиција, што значи да су и током кризе инвеститори задржали поверење у нашу земљу“, рекао је Станивуковић.

Упознао је саговорника и о мерама економске подршке које су у Србији спроведене кроз директну и индиректну помоћ предузећима и предузетницима, фискалну стимулацију домаћинствима, пореске олакшице и обуставу или одлагање обавеза. Са тим пакетом Србија сврстала у земље са највећим издвајањима за ове намене.

„Трећи пакет економских мера за 2021. годину је усмерен на конкретније категорије становништа и привреде у вредности од 2,2 милијарде евра, 4,5% БДП -а. Тако је укупни пакет мера достигао 17,4% БДП -а и очекује се да ће додатно допринети расту БДП  са циљем стабилизације на око 4% у средњорочном периоду“, подвукао је он.

Кад је реч о финансијској сарадњи две државе, истакнуто је да не постоје никакве директне финансијске обавезе две државе. Сарадња из домена надлежности Министарства финансија се одвија кроз спровођење пореске и царинске политике спровођењем правне регулативе, сарадњом органа и размени информација, уз тежњу да се сарадња и даље настави.

Станивуковић је учествовао и на заједничкој седници две Владе која је данас одржана у Будимпешти и на којој је потписан Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља.

Ресорни министри потписали су пратеће меморандуме о сарадњи у областима привреде, пољопривреде, дипломатских односа, полиције – вршење мешовитих граничних патрола, европских интеграција – стручне помоћи за приступне преговоре, као и за развој брзих путничких возова од Београда до Будимпеште.

Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља требало би да створи институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничких пројеката у многим областима.