SPC: Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

SPC: Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

05/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Beta

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

 

“Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 5. septembra 2021. godine, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa budimljansko-nikšićkog i izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i kruševačkog Davida, člana Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, svetom arhijerejskom Litrugijom u Cetinjskom manastiru”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh srpski Porfirije sproveo je odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve i uveo novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u drevni svešteni tron mitropolita crnogorsko-primorskih, saopštila je SPC.

Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom zajedno sa patrijahom SPC Porfirijem došao do manastira.

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da nisu došli da bilo šta ukradu ili bilo koga da ugroze.

 

“Naša crkva je vas izabrala i mi ovim činom nismo došli da bilo šta otmemo, bilo koga da ugrozimo ili da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin vašeg ustoličenja”, kazao je Porfirije.

Porfirije je poručio Joanikiju da mora da gradi mostove, da ne pita ko je ko i kome pripada, nego služeći liturgiju da pričešćuje svakog čoveka pitajući samo njegovo kršteno ime.

“U crkvi ne postoje granice, neprijateljstva, podele. Crkva je po svome značenju sabor. Ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira. To je vaš zadatak. Ja znam da ćete biti raspeti i zato uvek reč Hristovu koja kaže: Kada nas psuju blagosiljamo, kada nas gone trpimo, kada hule na nas molimo. Kada budu govorili protiv vas i kada vas budu gonili uvek ćete blagosiljati, trpti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete sigurno uz pomoć svih svetinja poniklih u Crnoj Gori učiniti”, poručio je Porfirije.

Joanikije je nakon ustoličenja rekao da su protesti građana veštački izazvani.

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije se vratili u Podgoricu, dočekao ih Krivokapić

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije vratili su se u Podgoricu nakon ustoličenja na Cetinju, a ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja dočekao ih je premijer Zdravko Krivokapić.

Okupljeni ispred hrama skandirali su “dostojan” i “vladiko, sokole”.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici jutros je služena nedeljna služba kojoj prisustvuju građani.

Mitropolit Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru, gde je sa patrijarhom Porfirijem došao helikopterom.

Uprava policije saopštila je da je na Cetinju uhapšeno osam osoba, a među uhapšenima je savetnik predsednika dražave Veselin Veljović.

Iz policije su saopštili da su prilikom intervencija na Cetinju, povređena i dva policajca.