Вујовић: Улагањем у топлану, побољшавамо квалитет ваздуха

Вујовић: Улагањем у топлану, побољшавамо квалитет ваздуха

04/09/2021 Off By BERB

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове у „Топлани-Ваљево“, која ће у предстојећој грејној сезони, уместо мазута, као енергент користити еколошки прихватљивији гас, чиме ће се значајно поправити квалитет ваздуха у Ваљеву.

 

 

Вујовић је истакла да је овај пројекат који се реализује уз подршку Министарства, за грађане Ваљева  веома важан, јер ће допринети да се смањи аерозагађење у овом граду.

 

– Свесни чињенице да се Ваљево, од кад се мери квалитет ваздуха, константно налазило у трећој категорији градова са претерано загађеним ваздухом, одобрили смо значајна средства како бисмо поправили квалитет живота грађана. У том циљу, суфинансирамо реконструкцију великог котла у градској топлани са 80 милиона динара. Очекујем да ће радови бити готови у овој години, и тада ће емисија ПМ честица из топлане бити елиминисана. До краја године ће бити завршени и радови на топловоду, а тада на овај систем грејања могу да се прикључе „Завод за јавно здравље“, “Национална служба за запошљавање“, „Историјски архив“, касарна “Живојин Мишић” и други објекти у близини – рекла је Вујовић.

 

Министарство је Ваљеву доделило средства путем јавног конкурса, а на исти начин, додељена су средства за озелењавање градских паркова, уклањање дивљих депонија и заштиту земљишта.

 

– Укупна улагања у Ваљеву кроз конкурсе, рачунајући и учешће Града, у овој години су премашила износ од милион евра. Желим да честитам и градоначелнику и његовом тиму на брзо припремљеним пројектима, како би ова средства стигла баш у Ваљево. Уједно их позивам да наставе да се труде, а министарство које водим ће наставити да подржава квалитетне зелене пројекте, јер само заједно можемо да се изборимо за чистију будућност генерација које долазе – поручила је Вујовић.

 

Према њеним речима, Ваљево је такође део великог пројекта, који се реализује уз подршку ЕБРД. Реч је о Регионалном центру за управљање чврстим отпадом Колубара – Каленић, ка којем ће гравитирати 15 локалних самоуправа, односно више од пола милиона грађана.