Потребна изградња једног културног центра у Сремским Карловцима

Потребна изградња једног културног центра у Сремским Карловцима

03/09/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Конститутивна седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца одржана је данас на којој се разговарало о наредним корацима очувања  културно-историјског наслеђа тог града и будућег развоја. На седници, којом је председавала председница Одбора и министарка културе и информисања Маја Гојковић, договорено је да се формира тим који ће израдити трогодишњи план обнове и развоја тог града од огромног историјског, културног и духовног значаја.

 

 

„Оно на чему ћемо инсистирати приликом доношења тог Програма је да направимо  корак даље.  Размишљамо о потреби изградње једног културног центра овде у Сремским Карловцима, које је место наше духовности и образовања, а који би обухватио све аспекте културе, могућност одржавања позоришних представа, ликовних догађаја, музичких садржаја и фестивала, али који би могао да се претвори и у биоскопски простор“, напоменула је министарка културе.

 

 

Том приликом Гојковић је скренула пажњу да је задатак председника општине Сремских Карловаца да убрзо понуди локације где би то могло да буде и подсетила да је крајем 90-тих година започета изградња позоришта, које је почетком 2000-тих тадашња власт одлучила да сруши.

 

„Мислим да је то оно што је потребно Карловцима да би сав тај наш труд, рад и замисао профункционисао и да бисмо добили нешто што би пратило савремене токове стварања културног туризма и једног одрживог развоја овог заиста прелепог места“, нагласила је министарка културе.

 

 

Гојковић се осврнула на добре примере у Европи који су од места слични тим или мањим направили центре савремене уметности, споменувши Сентандреју и пример румунског града Клуж који је, тим својим опредељењем да од тог места направи савремени центар уметности Румуније, узнапредовао у туристичком смислу, али и сваком другом, привлачећи стране посетиоце и туристе.

 

„Има тих добрих примера праксе, али треба да урадимо први корак да бисмо могли да определимо буџет за следећу годину и видимо где је та локација да би од Сремских Карловаца направили и савремени центар културе. Након тога, следеће године свакако бисмо могли да радимо припрему израде документације што је изузетно важан преткорак и онда изградња савременог културног центра“ рекла је Гојковић.

Гојковић је указала на добре предлоге које је дао председник Покрајинске Владе Игор Мировић да се крене у разговоре и са републичким установама културе, али и  свима онима који се баве културом и културним садржајима широм наше државе. На тај начин измештање делова програма у Сремским Карловцима била би једна најава онога што је заједнички циљ. Мировић је подсетио да је Покрајинска Влада издвојила преко буџетског фонда за обнову и развој, готово 300 милиона динара за фазу обнове која је у току.

 

 

Гојковић је заједно са председником Покрајинске Владе Игором Мировићем и Епископом сремским Василијем Вадићем обишла Саборну цркву, Патријаршијски двор и Римокатолички Жупни уред.