УН кључне за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Србије

УН кључне за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Србије

03/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америке Мирославом Јенчом.

 

 

Селаковић је поручио да Србија сматра УН најзначајнијом међународном организацијом која је од посебне важности за заштиту суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

 

Министар је подвукао да се Србија доследно залаже за поштовање принципа међународног права и правно обавезујуће резолуције СБУН 1244. Нагласио је да је присуство и деловање УНМИК на КиМ од кључног значаја за Србију, будући да је оквир УН, заснован на овој резолуцији, гарант статусне неутралности међународног присуства у Покрајини.

 

Селаковић је саговорника информисао и о све учесталијим нападима на Србе, њихову имовину, нападима на српско историјско, културно и верско наслеђе и на друге бројне инциденте чији је непосредни сведок и сам УНМИК. Истакао је да је од почетка године забележено више од 90 напада на Србе, скрнављења цркава графитима и уништавања споменика на православним гробљима на КиМ.

 

Такође, министар је нагласио да Србија очекује да се УНМИК интензивније посвети питању повратка интерно расељених лица, будући да је КиМ подручје са најнижом стопом повратка расељених на свету.

 

Осврћући се на дијалог Београда и Приштине, Селаковић је поручио да је Србија опредељена и све време посвећена дијалогу у циљу изналажења обострано прихватљивог решења, али да са друге стране није иста ситуација, указавши на чињеницу да Приштина више од осам година одбија да примени оно на шта се обавезала Бриселским споразумом, а то је формирање Заједнице српских општина.

 

Министар је поновио да је чланство у ЕУ наше стратешко опредељење, изразивши наду да ће се преговарачка динамика убрзати, поготово због тога што Србија спроводи важне реформе и постиже добре резултате, посебно на економском плану.

 

Такође, шеф српске дипломатије указао је да Србија активно пружа допринос светском миру и безбедности учешћем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, напомињући да је у овим мисијама до сада укупно било распоређено 4.024 припадника Војске Србије.