15 година од смрти првака Драме Народног позоришта Петра Банићевића

15 година од смрти првака Драме Народног позоришта Петра Банићевића

03/09/2021 Off By BERB

Фото: Промо

 

Првак Драме Народног позоришта у Београду, бард југословенског и српског театра Петар Банићевић преминуо је пре деценију и по, 4. септембра 2006. у 76. години.

 

Банићевић, рођен у Никшићу 1930. године, студирао је глуму на Академији за позоришну уметност у Београду, у класи професора Раше Плаовића.
Током богате каријере, играо је на готово свим београдским сценама.
Био је члан Народног позоришта од 1954. године и на тој сцени је одиграо више од 50 улога.
Остварио је велике улоге у делима светских и домаћих класика. Био је Хамлет у „Хамлету”, Димитрије у „Браћи Карамазовима”, Креонт у „Цару Едипу”, Леоне у „Господи Глембајевима”, Тригорин у „Галебу”, Алсест у „Мизантропу”, Војвода Драшко у „Горском вијенцу”, Волпоне у „Волпонеу”,  Никола Пашић у „Апису”.
Такође, био је и Спасоје Благојевић у „Покојнику”, Серебјаков у „Ујка Вањи”, Талтибије у „Орестији”, „Иларион Руварац у „Је ли било кнежеве вечере”, Хенри Хигинс у „Пигмалиону”, Џејмс Тајрон у „Дугом путовању у ноћ”, Џони Патинмајк у „Сакатом Билију”, Мушкарац у „Човеку случајности”…
Остварио је веома запажене улоге у филмовима „Биће скоро пропаст света”, „Сутјеска”, „Снови, живот и смрт Филипа Филиповића”…
Играо је у више од 50 телевизијских драма и серија – „Капетан Микула Мали”, „Бањица”, „Бољи живот”, „Срећни људи”, „Четрдесет осма”, „Вук Караџић”…
За изузетна глумачка остварења, добио је више престижних признања као што су Октобарска награда, „Тринаести јул”, „Седми јули”, „Миливоје Живановић”, „Раша Плаовић”, Стеријина награда, Награда за животно дело „Добричин прстен”…
Бавио се и педагошким радом. Извео је пет успешних глумачких генерација на Академији уметности у Новом Саду, а водио је и глумачку класу на Академији уметности „Браћа Карић” у Београду.
Народно позориште је 2010. године установило Награду „Петар Банићевић” која се додељује младим глумцимa.
Признање је први пут додељено 2011. године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић, Бојан Кривокапић и Сузана Лукић.
Прошле године Награда „Петар Банићевић”  није додељена због ванредних околности насталих у вези са епидемијом Корона вируса.
Ове године награда ће бити додељена.