Састанак са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америку

Састанак са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америку

03/09/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас помоћника генералног секретара Уједињених нација Мирослава Јенчу, уз поруку да су УН најзначајнија међународна организација од посебне важности за питање суверенитета и територијалног интегритета Србије, те да ће се наша земља увек доследно залагати за поштовање принципа међународног права и резолуција Савета безбедности.

 

Председник Вучић је нагласио значај присуства УНМИК као гаранта статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији на основу Резолуције 1244.

 

Двојица саговорника су разговарали о ситуацији на Западном Балкану и сагласили се да су Србија и УН партнери у очувању мира и стабилности у региону. Председник Вучић је рекао да Београд остаје посвећен наставку дијалога са Приштином и проналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије.

 

Помоћник генералног секретара УН Јенча је пренео да светска организација цени ангажовање Србије у мировним операцијама УН, као велики допринос очувању мира и безбедности у свету. Председник Вучић је најавио да ће Србија размотрити могућност повећања тог ангажовања.

 

Двојица саговорника су се, такође, сагласили да је и актуелна пандемија показала да су свету неопходне снажне Уједињене нације како би заједнички одговорили на изазове.

 

Званичник УН је овом приликом, такође, истакао приметан економски напредак Србије, посебно развој саобраћајне инфраструктуре.