Podrška Danske sprovođenju reformi i evrointegracijama

Podrška Danske sprovođenju reformi i evrointegracijama

31/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske Jepeom Kofodom, da je podrška ove države evropskim integracijama izuzetno važna za Srbiju i da se zasniva na istom principijelnom stavu da je ključ reformi u izgradnji boljeg društva i poboljšanju života građana, a tek onda u samom pristupnom procesu.

 

Brnabić je, govoreći o oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, kao jednom od osnovnih zahteva u pristupnom procesu, izložila rezultate koje je Vlada Srbije ostvarila u ovim oblastima u prethodnom periodu.

Otvaranje predviđenih klastera krajem godine, kako je ocenila, bila bi i nedvosmislena potvrda napretka u ovoj važnoj oblasti i signal Srbiji da napreduje u procesu pristupanja Uniji.

Šef danske diplomatije preneo je čvrstu podršku sprovođenju reformi i integraciji Srbije u Evropsku uniju, kao i intenziviranju političkih odnosa i dijaloga sa našom zemljom.

On je pohvalio napore Srbije u unapređenju regionalne saradnje, naročito kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja će doneti benefite zemljama potpisnicima i njenim građanima.

Ekonomske odnose dveju zemalja, Kofod je ocenio kao intenzivne i dinamične i izrazio uverenje da će rasti zainteresovanost danskih investitora za Srbiju, naročito za oblast zelene ekonomije, koja je, kako je naveo, fundamentalno pitanje i velika razvojna šansa za Srbiju.

Navodeći primer danske kompanije „Grundfos“ koja zapošljava preko hiljadu radnika i razvija svoj posao u Inđiji, predsednica Vlade je istakla da je Srbija otvoreno i stabilno tržište za sve koji žele da ulažu i otvaraju nova radna mesta, i da mnoge strane kompanije to prepoznaju i vrednuju na pravi način.

Sagovornici su izrazili uverenje da će politički dijalog i posete zvaničnika na najvišem nivou doprineti i intenzivnijoj saradnji i partnerstvu i u drugim oblastima u interesu naših država.