Odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou

Odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou

31/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima dveju država.

 

Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumevanju, uzajamnoj podršci, kao i izuzetnom ličnom i profesionalnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana.

Premijerka je poručila da su, zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Erdogana, turski investitori ohrabreni da ulažu u Srbiji.

Ističući da postoji izuzetna saradnja sa turskim kompanijama, ona je navela primer preuzimanja novog pogona i radnika kompanije „Geoks“ od strane turske firme „Teklas“, kao izuzetan vid podrške građanima i državi u kojoj posluje.

Takođe, od posebnog značaja, kako je navela, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.

Šef turske diplomatije ocenio je da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon pandemije ostati značajna oblast saradnje naših država.

Brnabić je pružila podršku Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a Čavušoglu je istakao da će ta agencija nastaviti restauracije spomenika u našoj zemlji, uputivši poziv lokalnim samoupravama da predaju svoje projekte.