Otvoreno međunarodno takmičenje jedinica vojne policije „Čuvar reda“

Otvoreno međunarodno takmičenje jedinica vojne policije „Čuvar reda“

30/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović otvorio je sinoć na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, međunarodno takmičenje vojnih policajaca „Čuvar reda”, koje se kao jedna od 34 discipline Međunarodnih vojnih igara, prvi put održava u našoj zemlji.

 

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, zamenica ministra odbrane Ruske Federacije Tatjana Ševcova, predstavnici zemalja učesnica takmičenja, predstavnici lokalne samouprave i brojni građani.

Otvarajući takmičenje, ministar Stefanović je istakao da je zadovoljstvo večeras biti u Kraljevu, gradu u kom je krunisano čak sedam srpskih srednjovekovnih kraljeva i koji je prava riznica vojničke tradicije i naše bogate ratničke istorije kroz vekove.

 

– Večeras smo na Trgu srpskih ratnika gde možete videti spomenik velikim srpskim herojima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine, delo ruskog umetnika Romana Verhovskog. Srpska istorija obiluje borbama i stradanjima našeg naroda, viteškim borbama za slobodu i život i u miru i u ratu – naglasio je ministar Stefanović.

Tu žrtvu nebrojenih srpskih heroja kroz vekove, kako je istakao, ne smemo nikada da zaboravimo.

– Zato večerašnje vojne igre i one koje će biti održane u narednih nekoliko dana želim da posvetimo našim precima, srpskim herojima, koji su kroz vekove vojevali da bismo mi i naša deca živeli u slobodnoj Srbiji i da bismo danas mogli u miru da se sportski takmičimo i bijemo bitke potpuno drugačije i lepše vrste – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je podsetio da je Srbija ove godine prvi put jedan od koorganizatora najveće vojne smotre na svetu – Međunarodnih vojnih igara.

– Nakon šest godina učešća u njima, pripala nam je ta čast da budemo jedna od 11 zemalja organizatora na čijim terenima se ovo prestižno takmičenje odvija. Želim još jednom da se zahvalim i gospođi Ševcovoj, Ministarstvu odbrane Ruske Federacije na ukazanom poverenju. To je još jedna potvrda naših bratskih odnosa, stvaranih kroz vekove naše zajedničke istorije – naglasio je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, Međunarodne vojne igre danas su takmičenje u kojem se 42 vojske nadmeću u ukupno 34 discipline na kopnu, vodi i vazduhu, na terenima u Rusiji, Srbiji i drugim državama.

– Srbija ima čast da organizuje takmičenje vojnopolicijskih jedinica u disciplini „Čuvar reda“. Želim da se zahvalim našim ljudima iz Vojske Srbije na sjajnoj organizaciji i pripremama, jer su zaista uložili ogroman trud da bi ovo takmičenje na našim poligonima „Žiča“ i „Beranovac“ moglo da počne i da bismo se pokazali kao pravi domaćini našim gostima – istakao je ministar Stefanović.
Kraljevo, kako je ocenio, odličan je izbor za održavanje ovog takmičenja, jer u njemu žive izuzetno gostoljubivi i srdačni ljudi, koji umeju da pokažu pravo gostoprimstvo.

– Na grbu ovog velikog grada naćićete moto „Nama dobro, a nikome zlo”, što dovoljno govori o ljudima koji ovde žive. Nemam nikakvu sumnju da će se naši gosti iz država učesnica i sami u to uveriti – poručio je ministar Stefanović.

 

Govoreći o predstojećem takmičenju, ministar Stefanović je istakao da su tu i predstavnici vojski iz Egipta, Belorusije, Grčke  i Mađarske u svojstvu posmatrača, izražavajući nadu da će oni u narednim godinama odlučiti da budu učesnici ovih igara.

– Ekipama iz Rusije, Kazahstana, Irana, Katara i Kipra koje se takmiče želim mnogo sreće, a našim momcima, naravno, da ostvare što bolji rezultat i daju sve od sebe da dobro brane boje Srbije – poručio je ministar Stefanović.

– Vi, koji ste pripadnici vojne policije naše vojske, svojom odlukom da posvetite svoje živote zaštiti naše Srbije postali ste posebni za naš narod, posvećenošću i ogromnim radom već ste zavredili svako poštovanje, ali se svakako nećemo ljutiti ni ako donesete i neku medalju – istakao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je podsetio da zahvaljujući našim precima, danas imamo priliku da vodimo neke drugačije i bolje borbe.

– Ali „Čuvar reda“ svakako nije samo sportsko takmičenje u veštini, izdržljivosti i čvrstini timova na terenu, ovo je prilika i za neku vrstu zajedničke obuke i bolje razumevanje između vojski, a samim tim i bolju saradnju i uspostavljanje poverenja – naglasio je ministar Stefanović.

Kako je istakao, nakon prve dve faze takmičenja koje su provera vatrene osposobljenosti vojnih policija, druge dve će se odvijati na poligonu „Beranovac“.

– Reč je o fazama „patrolna staza“ i „trka heroja“ koje će se održati 1. i 3. septembra i kojima će građani moći da prisustvuju. Pozivam vas da nam se pridružite i da pogledate šta je to što ovi timovi umeju, koliko su vrhunski obučeni i koliko su zahtevni njihovi svakodnevni zadaci – poručio je ministar Stefanović.

Ministar odbrane pozvao je sve građane i da bodre tim Vojske Srbije i da budu uz svoju vojsku, kao što je ona uvek uz svoj narod.

– U nadi da ste večeras uživali u ovoj vojnoj svečnosti, u spektaklu koji nam je priredio i naš sjajni orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, ali i muzičari i umetnici solisti, u uverenju da će na takmičenju trijumfovati vojničko dostojanstvo i sportski duh, proglašavam međunarodno takmičenje jedinica vojne policije u disciplini „Čuvar reda“ otvorenim – istakao je ministar Stefanović.

 

Zamenica ministra odbrane Ruske Federacije Tatjana Ševcova istakla je da je takmičenje „Čuvar reda“ postalo veoma značajan događaj u životu vojne policije oružanih snaga zemalja učesnica i da svake godine ono postaje izazovnije za učesnike, a privlačnije za publiku.

– Geografija održavanja ovog takmičenja se širi. Kao potvrda toga je da ove godine imamo još jednu zemlju suorganizatora Međunarodnih vojnih igara – Republiku Srbiju. Predstavljati vojnu policiju oružanih snaga svojih zemalja na ovom takmičenju je i prestižno i odgovorno, a pobediti je časno – poručila je Tatjana Ševcova i dodala da takmičarima predstoji da pokažu čvrstinu duha, izdržljivost, veštinu i taktičko majstorstvo.

Zamenica ministra odbrane Ruske Federacije poželela je svim učesnicima da dostojno izdrže sve izazove takmičenja i pokažu na šta su spremni.

 

Već sutra, šest takmičarskih ekipa na poligonu „Žiča“ imaće priliku da se, u pojedinačnoj konkurenciji, odmere u veštinama gađanja poluautomatskim i automatskim naoružanjem tokom prve faze nadmetanja. Drugi  dan takmičenja, 31. avgusta, rezervisan je za gađanja dvočlanih timova u simulaciji realne borbene situacije.