Додатна средства за субвенционисање електричних и хибридних возила

Додатна средства за субвенционисање електричних и хибридних возила

30/08/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарство заштите животне средине поново је омогућило пријем захтева за субвенционисање куповине електричних и хибридних возила, тако што су за те сврхе обезбеђена додатна средства.

 

„Влада Србије је препознала велико интересовања грађана за подршку државе за куповину еколошки прихватљивих возила, и на захтев ресорног министарства, обезбедила је додатна средства. Грађани или компаније који су заинтересовани за овај вид подршке, могу да конкуришу. Уколико предају уредну документацију, оствариће право на субвенцију државе – рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

 

Вујовић је истакла да велико интересовање за куповину електричних и возила на хибридни погон говори у прилог томе да расте свест грађана о значају заштите животне средине.

 

„Борба против аерозагађења је један од стратешких циљева министарства које водим. Будући да субвенционисање еко возила очигледно даје добар резултат, определићемо средства за ту намену и за наредну годину. За нас је важна свака мера којом можемо да смањимо загађење. Наставићемо да радимо још интензивније, за чистију будућност генерација које долазе – поручила је Вујовић.

 

Министарство заштите животне средине је за ову годину првобитно определило 120 милиона динара за субвенционисање електричних возила и хибрида. Пријем захтева недавно је прекинут, јер је искоришћен претходно предвиђен буџет по захтевима за куповину укупно око 370 возила. Подршка државе износи, у зависности од врсте возила, од 250 до 5.000 евра по возилу. До сада је највеће интересовање било за хибридна путничка возила, за која је предвиђена подршка од 2.500 евра.