ИТ опрема за 36 установа за смештај старих и одраслих у Србији

ИТ опрема за 36 установа за смештај старих и одраслих у Србији

24/08/2021 Off By BERB

Техничка опрема која је у оквиру пројекта УНДП и УСАИД и уз подршку Генералног секретаријата Владе Републике Србије додељена геронтолошким центрима у Србији, значајно ће олакшати живот корисника и њихову комуникацију са најближима, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, на свечаном обележавању примопредаје техничке опреме за 36 установа за смештај одраслих и старих у Србији.

 

 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је истакла да је пандемија Ковид 19 показала колико је битно да сви буду технолошки писмени. „Ова техничка опрема омогућиће нам да лакше живимо, да се чешће чујемо. Свима нам је јасно да оваква комуникација не може да надомести непосредан контакт, загрљаје и додире, али итекако може да олакша живот наших најстаријих“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Будући да је половином јануара техничку опрему добило 20 геронтолошких центара, Кисић Тепавчевић је нагласила да су најстарији том приликом показали велику вољу и жељу да прихвате савремене технологије. Министарка Кисић Тепавчевић је захвалила најстаријим, корисницима геронтолошких центара, на одговорности, савесности и стрпљивости, као и на великом одзиву за вакцинацију.

„Ви нам сваким својим потезом и понашањем показујете како треба да се понашамо. Желим да вам захвалим што сте готово сви вакцинисани, преко 90 одсто корисника геронтолошких центара је вакцинисано, и то је управо разлог зашто и у условима пораста броја оболелих имамо стабилну епидемиолошку ситуацију у установама“, навела је Кисић Тепавчевић.

Представници и корисници институција које су добиле опрему, а који су обележавање примопредаје пратили онлајн, преко апликације ZOOM, истакли су да је техничка опрема помогла да се побољша квалитет живота.

„Верујем да ће се многи обрадовати овоме, да ће успети да виде своје рођене, ако не могу да се загрле, бар могу да се виде и чују. Ово је за наш дом велика донација“, рекла је Бисерка Делић из Дома на Вождовцу, док је Станојка Митровић из Установе за одрасле и старије Лесковац рекла да јој је техничка опрема омогућила да свакодневно буде у контакту са децом која живе у иностранству.