Кључна улога медија у изградњи плуралистичког и модерног друштва

Кључна улога медија у изградњи плуралистичког и модерног друштва

24/08/2021 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић учествовала је на скупу под називом „Култура дијалога у медијима – цивилно друштво и медији“ у Палати Србија и том приликом истакла да су добро информисани грађани предуслов за постојање уређеног и демократског друштва и додала да је убрзани развој медијских технологија створио могућност за правовремено информисање јавности о бројним темама и за активно учешће појединаца, организација и група у најразличитијим видовима друштвеног живота, али и посебне изазове.

 

 

Гојковић је истакла важност те теме и изразила жаљење због одлуке дела цивилног друштва да данас не учествује и не води отворени разговор о разлозима њиховог незадовољства.  Министарка културе је нагласила да дијалози служе томе да научимо да разговарамо, да добро слушамо једни друге, да барем покушамо да разумемо став једни других и да не мислимо да смо увек баш ми у праву, јер иначе нема дијалога нити разумевања ставова.

„Бројна савремена истраживања баве се утицајем медија на обликовање вредности и структуру друштва. Без обзира на разлике у приступу и резултате, свим овим истраживањима заједничко је да препознају кључну улогу медија у формирању јавног мњења и у изградњи стабилног, плуралистичког и модерног друштва“, нагласила је министарка културе.

Гојковић је указала на важност медија да негују дијалог о кључним друштвеним питањима, као и да афирмишу толеранцију у својим садржајима и уважавају улогу организације цивилног друштва, у чему цивилно друштво има значајну улогу.

Гојковић је подсетила да је Република Србија у августу 2014. године донела сет медијских закона који су потпуно усклађени са европском регулативом и додала да Министарство сада ради на измени и допуни Закона о јавном информисању и медијима, а да Радну групу чине представници државних органа и новинарских и медијских удружења.

Такође, скренула је пажњу да укључење значајног броја репрезентативних актера битно доприноси дијалогу и јачању међусобног поверења на медијској сцени и да Министарство никога није одбило ко је показао заинтересованост да учествује.

Гојковић је указала и на чињеницу да је крајем прошле године Влада формирала још две радне групе, једну за безбедност и заштиту новинара и другу за праћење спровођења Акционог плана за примену Стратегије јавног информисања са циљем стварања повољног окружења за слободу информисања и остваривање јавног интереса, као интегралног дела уређеног и богатог медијског тржишта и изразила жаљење услед изласка неких удружења због чега не може да се добије већи плурализам.

„Жао ми је што је део медијских удружења одлучио да више не учествује у овој Радној групи зато што сам прихватила позив да разговарам и са другим новинарским удружењима и жао ми је што неко мисли да министар у Влади РС искључиво треба да сарађује само са једним делом медија. Ја своју улогу тако не видим нити Влада Србије посматра своју улогу на тај начин“, рекла је Гојковић.

„Посебно желим да скренем пажњу да је у Стратегији развоја система јавног информисања препознато да медији цивилног друштва могу бити добар модел медија у Републици Србији, који може ефикасно попунити празнине у информисању на локалном и регионалном нивоу, као и простор између комерцијалних медија и јавних медијских сервиса“, навела је министарка културе.

Гојковић је оценила да би изменама и допунама кровног закона у области јавног информисања требало да се омогући штампаним и онлајн медијима, који су у највећој експанзији, да буду регистровани као медији цивилног друштва и изразила наду да ће резултати бити у том правцу.

 

На тематском друштвеном дијалогу у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, учествовали су и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, амбасадор САД у Србији Ентони Ф. Годфри, министарка за европске интеграције Jадранка Јоксимовић, председница Фондације „Београдски фонд за отворено друштво“ Соња Лихт, шеф мисије ОЕБС у Србији Јан Брату и други.