Селаковић са званичницима Анголе о унапређењу економских веза

Селаковић са званичницима Анголе о унапређењу економских веза

21/08/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Анголи са највишим званичницима те државе, и у сусретима је истакнуто да су односи наших земаља пријатељски, отворени и искрени, и да треба предузети кораке како би се висок ниво политичких односа пренео и на поље економске сарадње. 

 

Селаковић је, после састанка са председником Анголе Жоаом Лоуренсом, изјавио новинарима да постоје бројне могућности да се економски односи наших двеју земаља унапреде, и да ће са тим циљем у најскорије време бити уприличен састанак двојице шефова држава, што ће бити јасан знак пословној заједници Србије о могућностима за инвестирање у Анголу.

 

„Направили смо нацрте више споразума, који би требало да буду потписани на највишем нивоу, и који ће бити од кључног значаја за унапређење економске сарадње“, рекао је Селаковић.

У овом тренутку, како је подсетио, у Анголи већ послује неколико српских компанија, попут „Планума“, али постоји заинтересованост и других компанија, којима је потребна и јасна политичка и легислативна потврда могућности за инвестирање.

 

„Имамо веома висок ниво могућности за економску сарадњу, али низак ниво искоришћености тих могућности на терену“, констатовао је Селаковић.

 

Он је објаснио да је један од главних повода посете Анголи донација Србије у виду 50.000 доза Спутњик-В вакцина против вируса корона, чиме је још једном потврђено да су Србија и Ангола две пријатељске и братске земље.

 

Ми смо, како је рекао, земље посвећене истим вредностима, поштујемо међународно право, не мешамо се у послове других земаља, и подржавамо се узајамно у међународним организацијама.

 

„Ове вредности су препознате и потврђене од стране наших државника пре 60 година, у време када су се народи Африке борили за слободу и за своја права, а против колонијализације, и тада је у Београду одржана прва конференција Покрета несврстаних земаља“, казао је шеф српске дипломатије.

 

Селаковић је рекао да је састанак са председником Лоренсом био и прилика да пренесе позив за учешће делегације Анголе на обележавању 60 годишњице београдске конференције несврстаних

 

„Састанак са председником био је и прилика да говорим о две важне теме за моју земљу и наше односе. Изразио сам захвалност због чврсте и доследне подршке Анголе територијалном интегритету и суверенитету Србије, односно подршци по питању Косова и Метохије. Друга тема била је потреба да се снажни и братски традиционални односи пренесу и на поље економске сарадње“, казао је министар Селаковић.

 

Министар Селаковић се у Анголи састао и са шефом дипломатије Тетеом Антониом, као и са министарком здравља Силвијом Лутукутом.