Матић отворила караван ”Дигитална експедиција”

Матић отворила караван ”Дигитална експедиција”

21/08/2021 Off By BERB

Фото: MTTT

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић данас је на Тргу републике у Београду отворила караван дигиталних вештина, писмености и безбедности ”Дигитална експедиција”. Караван је покренут на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић и спроводи се уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и еУправу, а у партнерству са програмом „Нова писменост” који заједно реализују УСАИД и Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

 

„Дигиталне вештине су значајне не само за свакодневну комуникацију и лични развој сваког грађанина Србије, већ и за развој дигиталног пословања и предузетништва и укупан економски раст. Дигитално предузетништво је база дигиталне економије, и неопходно је да свако добије шансу да искористи нове могућности дигиталног доба. Знамо да је тренутно у Србији ИТ сектор најпросперитетнији, али посебно треба да имамо у виду да га снажним чине управо мала и средња предузећа. Иако ова предузећа чине тек нешто више од петине укупног броја ИТ фирми, управо она према приходима, запосленима, капиталу и добити носе чак две трећине целокупне пословне активности домаћег ИТ сектора”, истакла је Матић.

 

Караван је намењен свим грађанима, од младих који су  изложени дигиталном садржају од рођења, преко дигитално спретне генерације З и њихових родитеља, до грађана којима су дигитални ресурси недовољно познати или доступни. Током наредна четири месеца караван ће посетити још 15 градова Србије: Пријепоље, Вршац, Шабац, Смедерево, Крушевац, Краљево, Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар. Као и у Београду, грађани ће се упознати са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа и осталим погодностима дигиталног простора.