Селаковић са председником и премијерком Намибије о јачању билатералних односа

Селаковић са председником и премијерком Намибије о јачању билатералних односа

21/08/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Намибије Хајгом Геингобом и констатовао да наше две земље веже традиционално пријатељство и узајамна подршка.

 

 

Шеф српске дипломатије је том приликом истакао да је Србија заинтересована за свестрано унапређење политичког дијалога кроз размену посета на високом нивоу.

 

Селаковић је изразио захвалност на подршци Намибије територијалном интегритету и суверенитету Србије, истакавши да две државе имају обострани интерес да сарађују на мултилатералном плану.

 

Саговорници су констатовали да постоји заједнички интерес за унапређење економске сарадње, а министар Селаковић је поручио да су српска предузећа спремна да се после дужег времена врате на афрички континент, и да је економске односе Србије и Намибије могуће знатно унапредити у бројним областима као што су инфраструктура, пољопривреда, рударство, фармација….

 

 

Министар Селаковић је обавестио председника Геингоба о предстојећем обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних у Београду, изразивши очекивање да ће гост Србије том приликом бити и шефица дипломатије Намибије.

 

Министар Селаковић се, такође, данас састао и са председницом Владе Намибије Саром Кугонгелвом Амадилом, са којом је разговарао о низу тема од заједничког интереса за две државе.

 

 

Селаковић је саговорници пренео жаљење Србије и њених грађана због живота које је у Намибији однела епидемија вируса корона, и изразио наду да ће српска донација антиковид вакцина у извесној мери олакшати епидемиолошку ситуацију у овој пријатељској афричкој земљи.

 

Премијерка и председник Намибије изразили су захвалност због српске донације у вакцина.

 

Министар Селаковић је са највишим званичницима Намибије разговарао и о програму „Свет у Србији“ у оквиру којег у нашој земљи студирају и млади из Африке, подсетивши да је у прошлости велики број студената са афричког континента стекао високо образовање у Београду.