Отворен позив за пријаву компанија за програм „Моја прва плата“

Отворен позив за пријаву компанија за програм „Моја прва плата“

20/08/2021 Off By BERB

Почев од петка, 20. августа, у наредних месец дана отворен је позив за послодавце за учешће у програму „Моја прва плата“ који ће се ове године поново реализовати.

 

 

Јавни позив за реализацију програма „Моја прва платаˮ расписала је Национална служба за запошљавање. Циљ овог програма је подстицање оспособљавања и запошљавање младих, као и пружaње подршке привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

У оквиру другог циклуса програма „Моја прва платаˮ 10.000 младих  до 30 година, ће имати могућност да у периоду од 9 месеци стекну своје прво практично искуство у струци, код привредних субјеката који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица као и јавни сектор). У 2021. години издвојена су већа финансијска средства за њихове месечне накнаде, па ће корисницима програма са средњим образовањем бити обезбеђена месечна новчана накнада у износу од 22.000 динара, а корисницима са високим образовањем у износу од 26.000 динара. Послодавци имају могућност да кандидатима које одаберу уплаћују додатна средства у свакој фази трајања програма.

Од 20. августа, у наредних месец дана је отворен позив за пријаву компанија за учешће у програму, док ће позив за младе бити отворен од 1. до 31. октобра 2021. године.

Програм „Моја прва платаˮ је покренут прошле године и постигао је велики успех, будући да је 8.453 младих добило прилику да стекну прво радно искуство код 5.177 послодаваца. Према анкети учесника првог циклуса програма спроведеној током јула ове године, подаци показују да би више од 90 одсто младих препоручило овакав начин радног ангажовања својим пријатељима, а више од 80 одсто је исказало интересовање да остане да ради код истог послодавца након истека овог програма. Охрабрује и податак да би 62 одсто послодаваца који су учествовали у истраживању желело да запосли свог кандидата.

Захваљујући добрим резултатима првог циклуса, Влада је одлучила да се програм настави и ове године.

Програм „Моја прва плата“ реализује се на основу Уредбе Владе Републике Србије о програму подстицања запошљавања младих. Програм је такође и једна врста додатне подршке процесу интеграције незапослених младих на тржиште рада и подршке привредницима током кризе.