Извесно повећање минималне цене рада у наредном периоду

Извесно повећање минималне цене рада у наредном периоду

20/08/2021 Off By BERB

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће се у наредном периоду дефинисати одржива минимална цена рада и да је извесно да ће она бити већа него што је била претходних година.

 

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре након седнице Социјално-економског савета рекла да су дискусије и расправе о повећању минималне цене рада почеле и да се очекује да оне буду финализоване у наредном временском периоду.

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да минималну цену рада дефинише читав низ индикатора који указују на социјално-економско стање у нашој земљи, од минималне цене потрошачке корпе, тренда зарада, кретања стопе запослености, продуктивности, кретања БДП-а.

„Досадашњи повољни индикатори економског напретка указују да је могуће да се та цена повећа, али је суштина да треба да буде одржива и стабилна и то нам је свима циљ“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да је на седници Социјално-економског савета разговарано о условима колективног преговарања, додајући да се мора радити на јачању свести да се и у реалном сектору формирају колективни уговори.