БЕЛЕФ – Београдске летње ноћи

БЕЛЕФ – Београдске летње ноћи

20/08/2021 Off By BERB

Фото: БЕЛЕФ

 

Програм Београдских летњих ноћи овог викенда биће изведен на Калемегдану, на платоу код степеништа испод Бранковог моста, на градском тргу у Лазаревцу и у Обреновцу.

 

 

У петак, 20.8. од 20.30 часова на Калемегдану код Споменика захвалности Француској, наступиће ЛП Дуо. У суботу, 21. 8. од 20.30 часова публику на градском тргу у Лазаревцу очекују Зоран Шандоров трио и Кост у грлу, Рибља чорба Tribute band. Такође у суботу од 20.30 на платоу код степеништа испод Бранковог моста наступа DJ Playa, а у недељу на истом месту у исто време DJ Che-Woo. У недељу, 22.8. у Обреновцу од 20.30 часова наступа Република бенд.

 

ЛП Дуо

Соња Лончар и Андрија Павловић

елеганција класике/слобода џеза/снага рокенрола

Карнеги Хол, Њујорк, 2014

Пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић наступају заједно као ЛП Дуо од 2004. године и као један од наших најзначајнијих клавирских дуа развијају нов, оригинални звук савремене музике. Након завршених постдипломских студија на Факултету музичке уметности у Београду, завршили су мастер и Konzertexamen (KEX) студије, на Високој школи за музику и позориште Рошток (Немачка). Докторирали су на Факултету музичке уметности у Београду  2018. године.  Као солисти или чланови клавирског дуа до сада су освојили више од 30 награда на интернационалним такмичењима. Као једини дуо у историји Балкана, пласирали су се међу 8 најбољих дуа на целом свету на највећем такмичењу клавирских дуа Dranoff Miami Two Pianos у Мајамију (Флорида).

Додељена им је награда Града Београда за стваралаштво младих (2009), као и годишња награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за најбоље младе уметнике (2009) и концерт године (2019). Добитници су награде  Bryno Frey Stiftung Landesakademie Ochsenhausen (2010) у Немачкој, за изузетне постигнуте успехе. Значај ове награде је утолико већи јер се углавном додељује само немачким држављанима.

До сад су више пута наступали и одржали успешне концертне турнеје широм Европе, САД и Азије Такође су одржали и хуманитарни концерт за УНИЦЕФ у Немачкој.

Више пута су сарађивали и наступали као солисти са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, БГО „Душан Сковран“, оркестром Опере Народног позоришта у Београду и гудачким оркестром Исидоре Жебељан. Премијерно су извели више од 60 дела домаћих и иностраних композитора савремене музике. Нека од ових извођења биле су светске премијере и многе од ових композиција њима су посвећене. До сада имају осам издања у Србији, Хрватској, Данској и Холандији, а њихове снимке од 2019. године ексклузивно објављује Universal Music.

У 2014. години дебитовали су у чувеној Њујоршкој дворани Carnegi Hall, а у 2015. години су премијерно наступили у престижној дворани Кенеди центра (The Kennedy Center) у Вашингтону. Затим следе концерти у Сингапуру (NUS Singapore), Јапану (Meguro Persimmon Hall), као и  на највећем фестивалу класичне музике у Јужној Кореји ,,Music In Pyeong Chang”.

Соња Лончар је ванредни професор Факултета музичке уметности а Андрија Павловић је доцент Факултета техничких наука у Новом Саду, одсек за Сценски дизајн.

Заједно су оснивачи првог фестивала посвећеног клавијатурним инструментима Keyboard Days Belgrade.

Поред извођачке делатности, ЛП Дуо компонују примењену музику за позориште (Атеље 212, Народно позориште у Београду, Југословенско драмско позориште, БИТЕФ, Мало позориште „Душко Радовић“, Пинокио, Народно позориште Сомбор, Народно позориште Кикинда, Словенско гледалишче Цеље, итд.), филм, ТВ, плесне кореографије, популарну музику, итд.

Једни су од коаутора пројекта Quantum Music који је подржан од стране европског програма Creative Europe.  Партнери пројекта су: Музиколошки институт САНУ, Центар за промоцију науке, Универзитет Оксфорд (Велика Британија), Danish National School for Performing Arts (Копенхаген, Данска), Ars Electronica Linc, TodaysArt фестивал Хаг и Кино Шишка (Љубљана, Словенија). Овај пројекат, који кроз форму аудио-визуелног концерта представља основне појмове квантне физике, имао је успешну светску премијеру у Сингапуру као и Европску турнеју током јесени 2017. године. ЛП Дуо су са групом електроинжењера  осмислили нови музички инструмент- Duality, који повезује било који акустични клавир са компјутерима. Компонују електронску музику у оквиру алтер его пројекта ЛП Електро.

 

 

КОСТ У ГРЛУ

Кост у грлу је бенд који је настао спонтано, на проби на којој је до нас стигла тужна вест да је преминуо Мирослав Миша Алексић, поред Боре Ђорђевића најпрепознатљивији члан нашег омиљеног бенда Рибља Чорба. Тада смо дошли на идеју да саставимо један репертоар у коме би се нашли највећи хитови Рибље Чорбе али и неке помало заборављене песме. Договорили смо се да то буду песме из ранијег периода, песме које млађа публика није имала прилике да чује уживо. Као што смо и очекивали, реакција публике је била више него позитивна, и одлучили смо да наставимо даље са овим пројектом, који је својеврсни омаж покојном Мирославу Миши Алексићу, легенди наше рок сцене. Чланови бенда су:

Маријан Гацик Гале – Вокал

Иван Ивча Станојевић – Бас гитара/Вокал

Братислав Станковић – Бубњеви/Вокал

Стефан Потић – Гитара

 

DJ PLAYA

DJ PLAYA је осим врхунско нивоа DJ наступа и музички продуцент иза себе има низ синглова и урађених спотова, био је близак сарадник Далибора Андонова (ГРУ) који нажалост више није са нама.

Осим резидент наступа у београдским клубовима чест је гост на наступима како у региону тако и у Европи. Има препознатљив стил пре свега у trap и hip hop музици.

 

DJ Che-Woo

DJ Che-Woo је започео своју ДЈ каријеру 2013. године. Првенствено је радио мање пројекте по београдским кафићима, затим је уследило више клубских варијанти. Данас има много клубских дешавања иза себе, гостовања у иностранству и слично. Углавном свој стил базира на Hip-Hop/R&B правцу који данас обухвата много тога, од Trap, Moombahton до Twerk стилова. Све то заједно чини одличне фреестyле сетове. Тренутно је ресидент DJ у клубу Готик (лети клуб Ривер) са RnBSundayMadeMeDoIt екипом, где је један од три DJa.