Konkurs za Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

Konkurs za Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

17/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i nacionalna platforma Srbija stvararaspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade „Ložionice“ i adaptaciju u Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”.

Budući višenamenski centar “Ložionica”, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Ideja je da „Ložionica“ bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne.

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade “Ložionice”, koja je pripadala Glavnoj Železničkoj stanici, okretnicu i Vodotoranj.

Kompleks se nalazi u zaleđu Savskog priobalja i pripada celini „Stari Beograd”, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture zgrada Državne štamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam.

Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i Starog železničkog mosta.

Zgrada “Ložionice” nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne Železničke stanice, bila veliko tehnološko dostignuće. Tada je „Ložionica“ obezbeđivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije železnice, gvožđe i čelik, mašine u proizvodnji, para i električna energija.

Obnovljena, “Ložionica” će biti prenamenjena za podsticanje motora 4. industrijske revolucije kreativnost, inovacije i znanje. “Ložionica” će ceo vek nakon svog nastanka postati gradski epicentar izvrsnosti i dinamično mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca kakav Beograd, Srbija, pa i region do sada nisu imali.

Viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara/ Serbia creates, Ana Ilić objasnila je da je ideja da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović podsetio je na to da je Vlada, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, pokrenula i završila mnoge infrastrukturne projekte, naučno-tehnološke parkove, Državni data centar.

On je ocenio da će “Ložionica” biti kruna, centar koji će povezivati sve ono što je u segmentu digitalizacije urađeno, epicentar kreativnih industrija, stvaralaštva i inovacija.

Projekat rekonstrukcije i adaptacije “Ložionice” deo je strateške opredeljenosti Vlade da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije.

Sektor kreativnih industrija već sada čini više od 7,4 odsto BDP-a Srbije i za samo poslednjih šest godina ostvaruje rast od čak 60 odsto. Kumulativni rast izvoza sektora, u istom periodu, iznosi čak 51 odsto. Ovaj sektor zapošljava preko 125.000 ljudi, većinom visokoobrazavanih i mladih između 25 i 44 godina.

Ulaganje u ovakve prostore u skladu je i sa strateškim krovnim dokumentima Vlade, poput Strategije pametne specijalizacije koja prepoznaje kreativne industrije, a posebno sektor videoigara i vizeulnih efekata, kao motor budućeg održivog ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje.

Kome je namenjena?

Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” će biti namenjena i stručnoj i opštoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, “Ložionica” će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice,profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

S jedne strane, misija “Ložionice” je da bude prostor za osnaživanje i umrežavanje pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju, te tako ponudi nove modele razvoja kreativne ekonomije, mogućnost za međusektorsku saradnju i razvoj digitalizacije u skladu sa najsavremenijim svetskim trendovima.

S druge strane, jedan od glavnih ciljeva ovakvog umrežavanja i osnaživanja jeste međunarodna i domaća promocija znanja, izvrsnosti i kreativnosti koje Srbija ima da ponudi.

Pored toga, “Ložionica” na taj način postaje i turistička destinacija, obeležje Beograda i prostor za okupljanje domaće i strane publike koji našem gradu nedostaje.

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici konkurs-lozionica.rs.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29. oktobar, do 23.59 časova (GMT +1).