Nova kovid bolnica u Novom Sadu uskoro prima prve pacijente

Nova kovid bolnica u Novom Sadu uskoro prima prve pacijente

14/08/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska radova na novoj kovid bolnici u Novom Sadu, trećoj u Srbiji, da je ona završena za manje od četiri meseca i da je gradnja takve ustanove sa novim, boljim kapacitetima, način da se, uz nabakvu vakcina, država bori protiv epidemije koronavirusa.

Vučić je rekao da je ponosan na to i da će nova bolnica u Novom Sadu biti i nešto bolja od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, jer se, gradeći te ustanove, uvidelo šta je još potrebno.

Novosadska kovid bolnica će, primera radi, imati banku krvi, služiće na ponos svih građana Srbije, Vojvodine, Novog Sada, a olakšaće i situaciju i u Batajnici, jer je bio veliki pritisak na tu, kao i na i druge bolnice u Beogradu, rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da ta zdravstvena ustanova, košta nešto manje od 28 miliona evra, što je nešto skuplje od prethodne dve, ali da će biti i najbolja.

Prema njegovim rečima kvadrat u Batajnici koštao je 1. 170 evra, a u Novom Sadu koštaće 1. 300 evra, jer je skočila cena građevinskog materijala.

Kada date 30 miliona evra jednokratno, a to ostane 20 godina kao bogatstvo kojim spašavate živote, to je nešto važno. Problem je što neki ljudi misle da je normalno da budu u bolnici 10, 20 i 60 dana, jer su navodno platili. Platili smo prosečno dva dana godišnje u bolnici, jer prosečna plata i osiguranje pokrivaju toliko, sve ostalo ide na trošak države, a za to mora da se obezbedi dobro stanje finansija, ukazao je on.

Vučić je izrazio zabrinutost zbog rasta broja inficiranih koronavirusom, ali je istakao da Srbija ima nižu stopu smrtnosti nego drugi u regionu, jer prima 12 do 14 odsto kovid pacijenata na bolničko lečenje, a u Nemačkoj se, na primer, prima 4 do 4,5 odsto.

Prema njegovim rečima, država je očekivala rast broja novozaraženih zbog odlaska građana u zemlje sa delta sojem.

Suočićemo se sada sa teškim posledicama. To nije prvi put, dodao je on, ukazavši na to da će se ići i na treću vakcinu i da od oktobra stiže i vakcina Moderna, tako da će građani imati mogućnost da biraju između pet različitih, besplatnih vakcina.