Опоравак деце из социјално угрожених породица које организације Црвени крст Србије у лето 2021. године

Опоравак деце из социјално угрожених породица које организације Црвени крст Србије у лето 2021. године

13/08/2021 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

У летњој сезони 2021. године омогућена су три извора подршке  програму опоравка деце из социјално угрожених породица грађана Србије , и то од: Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уплата грађана посредством уплатнице уз рачун Инфостана, као и традиционална подршка овом програму од компаније „ЈУБ“, доо.

 

 

 

Према подацима којима располаже Црвени крст Србије од 1. априла до данас, преко уплатнице која је стизала београђанима из уплатницу „Инфостана“ за опоравак деце у одмаралиштима Црвеног крста у Србији прикупљено је 3,486,714.71 динара, односно реализовано је  6880 уплата, 6847 је извршено од стране физичких лица и 33 уплате правних лица.

 

Због епидемиолошке ситуације  и мера Владе Републике Србије на сузбијању корона вируса као и административним околностима у погледу преласка границе (обавезне путне исправе за децу), Црвени крст Србије определио је да се ове године  опоравак деце реализује  у одмаралиштима Црвеног крста у Србији и то у: Одмаралишту Црвеног крста Александровац – Митрово Поље, Црвеног крста Ниш – „Гај“ у Дивљани, Црвеног крста Вршац – Вршачки Брег, Црвеног крста Бачка Паланка – „Багремара“ и Одмаралиште Црвеног крста Сомбор – Бачки Моноштор.

Према расположивим средствима (средства по Споразуму са Министарством рада, прилози грађана посредством Инфостана и компаније ЈУБ) у 2021. години на опоравак ће се упутити  380 деце из око  20 средина у Србији.

 

Опоравак је организован  у тринаест смена са групом од  30 деце. До сада, односно током јула и почеком августа месеца, реализовано 12 смена и до краја летње сезоне очекивана је и реализација опоравака још једне групе.

Средине из којих су деца ове године боравила на опоравку у организацији Црвеног крста Србије су: Параћин, Краљево, Оџаци, Ада, Сента, Кањижа, Топола, Аранђеловац, Бољевац, Књажевац, Бујановац, Лучани, Јагодина, Стра Пазова, Инђија, Сремски Карловци, Коцељева, Ваљево и Љиг.

 

Програм опоравка социјално угрожене деце у организацији Црвеног крста Србије подразумева јединствен и специфичан пакет услуга који подразумева: организован превоз групе од опредељених места до одмаралишта и назад,  десетодневни боравак (9 пуних пансиона – смештај + 4 оброка, 3 главна и ужина), 24 – часовна брига о деци од стране васпитача из средина из којих се упућују деца, присуство лекара током боравка деце у одмаралишту, реализацију Летње школе Црвеног крста кроз рад волонтера кроз радионице са децом ( прва помоћ, промоција хуманих вредности, борба против трговине људима итд.)  и друге рекреативно забавне активности.