Осуда чина непоштовања жртава Холокауста

Осуда чина непоштовања жртава Холокауста

10/08/2021 Off By BERB

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Стеван Глигорин најоштрије је осудио уништавање билборда у Новом Саду, који је постављен поводом Дана сећања на ромске жртве холокауста, као и исцртавање симбола претежно неонацистичке групе.

 

 

„Ово је чин који вређа ромске жртве, Роме који данас живе у нашој држави и чин који вређа Србију. Слављење идеологије у земљи и народу које је, уз Роме и Јевреје, увек било мета нациста аларм је за наше друштво“, поручио је Глигорин, изразивши уверење да ће надлежни органи реаговати брзо и открити починиоца.

Он је напоменуо да је неопходно још више говорити на ову тему у циљу едукације друштва о једном од највећих злочина у историји човечанства и спречавања да се овакви и слични догађаји понове у будућности. Према његовим речима, само унапређење положаја Рома и њихово равноправно учешће у свим аспектима друштвеног, културног, политичког и економског живота може да доведе до суштинских промена.

„Влада Републике Србије залаже се за стварање друштвене климе у којој нико не сме бити угрожен због своје расе, порекла или друге личне карактеристике. Програм Барвалипе у Националној академији за јавну управу Србије, намењен високообразованим Ромима са циљем унапређења њихове професионалне компетенције за рад у органима управе, још један је показатељ да држава води рачуна о ромској популацији и грађењу инклузивног друштва“, истакао је Глигорин и додао да Министарство ради на изради програма који има за циљ запослење 100 Рома у јавној администрацији.