Наставак улагања државе у развој спорта

Наставак улагања државе у развој спорта

10/08/2021 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је немерљив успех који је постигнут на Олимпијади у Токију, као и да ће држава издвојити колико год новца је потребно како би наши спортисти на следећој Олимпијади, која ће се одржати за три године у Паризу, остварили још бољи успех.

 

 

Министар је нагласио да су спортски успеси одавно престали да буду случајност, те да осим тешког рада и труда спортиста, сада иза њих чврсто стоји и држава.

„Свако обећање које су председник Александар Вучић и Влада Србије дали, све је испуњено у дан и у динар. Буџет Министарства за омладину и спорт је знатно повећан, упркос корони. Ми смо само ове године у односу на прошлу, повећали буџет тог Министарства за 28,2 процента. Улажемо и у спортску инфраструктуру. Председник Вучић је положио камен темељац за изградњу новог стадиона у Зајечару, у најави су и нови стадиони у Лесковцу, Врању, Суботици, Краљеву, Лозници, Чаир у Нишу ће се такође реконструисати. Мулти-функционална дворана у Кошутњаку се завршава до краја године, а то је управо дворана за теквондо, џудо, карате, за стрелце, за спортисте који су освојили медаље“, рекао је Мали.

Напоменуо је да је тежња да се направи озбиљан тим људи за предстојећи олимпијски циклус, како би наши спортисти на следећој Олимпијади били још бољи.

„Сада имамо ситуацију да су награде порасле, тако да се за злато добија 70.000 евра, а уз то се исплаћују у дану када се спортиста врати са такмичења, и већ смо их исплатили свима који су се вратили у земљу. Онима који се враћају данас, исплата ће бити организована ове недеље. Озбиљна смо држава, водимо озбиљну економску политику, на озбиљан начин се бавимо свим изазовима и проблемима. Држава ће издвојити колико год треба новца да бисмо поновили или превазишли успех који је сада остварен у Токију. Тај оптимизам који смо дали спорту, прошле године када смо помогли свим клубовима, за шта је из буџета издвојено 10 милиона евра, тиме смо помогли спорт и дали подстрек да буду још бољи“, рекао је он.

Мали је истакао да су спорт и спортисти најбољи амбасадори једне земље, али да је то важно и у економији.

„Када смо помогли грађанима са 100 евра прошле године, у оквиру првог пакета помоћи, то није било само због економије, већ је и значајан психолошки фактор, који буди радост, оптимизам, срећу, даје сигнал да држава води рачуна. Та доза оптимизма је веома важна. Ми волимо да наши спортисти побеђују, да се вијори српска застава, да се чује српска химна. А сада треба да се боримо за што већи број медаља, за још већи број учесника на олимпијади. Снага земље се види и по питању економије, али и по питању спорта. Зато ћемо уложити још више у спорт“, објаснио је он.

Говорећи о капиталним инвестицијама у Србији, министар је подсетио да је Моравски коридор у изградњи, као и да се ради ауто-пут Прељина-Пожега, Кузмин-Сремска Рача, Фрушкогорски коридор, Рума-Шабац-Лозница и брза саобраћајница од Сурчина до Новог Београда.

„У припреми је брза саобраћајница Београд-Зрењанин-Нови Сад, као и Дунавски коридор од Пожаревца ка Голупцу и Ниш-Плочник-Мердаре. То је  девет путева, од којих се пет већ гради и то у доба највеће економске кризе. Председник Вучић и ја се бавимо сваком  бројком. Он је знао да имамо резерву, а имамо је јер ако погледате резултате у јуну и јулу – остварили смо суфицит, и то укупно 60 милијарди динара, односно око 500 милиона евра. У првих седам месеци ове године планирали смо дефицит, минус у каси од 198 милијарди динара а остварили смо бољи резултат за 160 милијарди динара, односно 1,3 милијарде евра. Знали смо да имамо новца, али не за бацање, већ за изградњу ауто-путева, за асфалт, за ствари које су потребне грађанима. Није улагано деценијама у регионалне, магистралне, локалне путеве, а ми покушавамо да направимо што више“, навео је он.

Говорећи о финансирању тих пројеката, Мали је рекао да се проналазе средства финансирања, јер је интерес Србије да имамо боље и лепше путеве, да људи безбедније путују.

„Ми запошљавамо домаће фирме, да људи зарађују новац и исплаћују плате, то директно улази у наш БДП, ниједна одлука није случајне и свака је промишљена, како да подстакнемо раст наше економије. Нама је стопа раста у другом кварталу ове године 13,4 одсто. Нисмо имали толики пад у другом кварталу прошле године и поред вируса корона. Ове године ћемо остварити минимум 6,5 процената раста, а ако то успемо, то значи да ћемо сигурно бити међу три, четири најбоље економије у Европи“, истакао је Мали.

Мали је рекао да је за првих седам месеци ове године остварено две милијарде и 72 милиона евра страних директних инвестиција, што је повећање од 30 одсто у односу на прошлу годину.

„Сваки од ових индикатора је веома важан, то су макроекономски индикатори који говоре о успешности једне економије и привреде једне земље. Гурамо незаустављиво напред упркос пандемији и највећој економској кризи икада. Поставили смо јаку базу, а расте индустрија, услуге, туризам. То није случајно. Долазе стране директне инвестиције, инвестирамо у инфраструктуру, јер када направите ауто-пут, логично је да се направи и привредна зона. Када се направи привредна зона, дође неко ко је заинтересован и инвестира новац, јер види да је Србија стабилна. Ми смо и у доба највеће кризе исплаћивали све обавезе у дан, а организовали смо и три пакета помоћи. Издвојили смо 8 милијарди евра којима смо подржали и грађане и привреднике и тиме сачували радна места и производне капацитете“, објаснио је он и додао да је Србија доминантна економска сила у региону, са добром перспективом још бржег раста, што нам отвара нове развојне могућности.

Министар је подсетио да се наставља исплаћивање помоћи у оквиру трећег пакета, као и да је издвојен додатни новац за грађане.

„Пуна минимална зарада у области угоститељства и туризма следује 16. августа, док ће пензионерима 50 евра бити уплаћено у септембру. У новембру следује 30 евра, а у децембру још 20 евра помоћи свим пунолетним грађанима. У збиру то значи да ће 80 евра добити сви пунолетни грађани, а с обзиром да пензионери добијају додатних 50 евра у септембру, то чини укупно 130 евра за најстарије ове године. То је огромна помоћ која се исплаћује директно из буџета. Тиме ни у ком случају не угрожавамо јавни дуг, који је у овом тренутку 56,2 одсто у односу на БДП, знатно мањи од 60 процената прописаних уговором из Мастрихта. Када смо наследили власт, јавни дуг је био 77 одсто у односу на БДП. Ни на који начин се не играмо са јавним финансијама, озбиљно се бавимо економском политиком. Када су у питању инвестиције, оне сада чине 7,2 процената БДП-а, док су пре десет година биле три, 3,2 одсто“, навео је он и додао да је држава показала озбиљност, снагу и да зна како да реагује током пандемије.

Коментаришући затварање фабрике „Геокс“ у Врању, Мали је напоменуо да је држава са своје стране испоштовала све што је договорено.

„Ми смо у Геокс уложили 11 до 12 милиона евра, а у буџет нам се вратило 25 милиона само преко пореза и доприноса за запослене који су ту радили. Председник Вучић је покренуо цео механизам да се људи поново запосле. Ми привлачимо и капитално интензивне пројекте, истраживачко-развојне центре… то је стратегија развоја економске политике. Желимо да подигнемо просечну  плату и подижемо је. Нису веровали председнику Вучићу када је рекао да ће бити 500 евра 2019. године, а ми смо одавно ту цифру превазишли. Просечна плата у мају је била преко 65.000 динара“, навео је он.

Осврнуо се и на повећање минималне цене рада у Србији и напоменуо да је став државе да се упркос пандемији и економској кризи она повећа.

„Раст минималне зараде знатно утиче на раст просечне зараде у Србији. Превасходно нам је интерес увећање животног стандарда грађана. Наша стратегија је да идемо ка повећању минималне зараде, повећању просечне зараде и животног стандарда у Србији. Није исто као када имате 25,9 одсто незапосленост и када имате 9 процената. Већа је конкуренција на тржишту рада, логично је и да су плате веће. Стратегија је да млади не одлазе, да им се да могућност запослења, али и плата приближна плати у иностранству. Зато радимо на повећању зарада“, рекао је он.

Према његовим речима, прошле године је покренут пројекат „Моја прва плата“ који је био успешан, због чега ће бити поновљен ове године.

Министар је говорио и о заштити животне средине и подсетио да је буџет за екологију ове године у односу на прошлу, три пута увећан.

„Влада је прошле недеље потписала уговор за изградњу канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода у 16 локалних самоуправа са кинеским партнером. У Винчи ће за годину дана бити завршена фабрика која претвара отпад у енергију. Чисти се највеће сметлиште, то је дуготрајан процес, али смо и свесни да је реч о највећој црној еколошкој тачки у овом делу Европе. Зато смо кренули у решавање тог проблема, јер је то системско решење“, закључио је Мали.