Телефонски разговор са председником Израела

Телефонски разговор са председником Израела

10/08/2021 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Државе Израeл Исаком Херцогом, са којим је размотрио питања у вези са билатералном сарадњом.

 

 

Председник Вучић и председник Херцог су се сагласили да би у развоју српско-израелских односа требало имати у виду историјску блискост српског и јеврејског народа, обележену заједничким страдањем током Другог светског рата. Двојица државника су изразили очекивање да ће две земље успоставити чешће контакте, како би редовно разматрале теме од заједничког интереса.

 

Председник Вучић је нагласио да је признање тзв. Косова од стране Државе Израел било разочарање за Србију и њене грађане, али истовремено изразио жељу да Србија са новим руководством Државе Израел, којем је пожелео успех у раду,  унапреди  билатералне односе.

 

„Сматрамо веома важним да Србија и Израел, кроз сарадњу, дају допринос политичком и мирном решавању свих спорова, сукоба и отворених питања“, рекао је председник Вучић и додао да ће и данашњи разговор са председником Херцогом допринети бољем разумевању међу двема земљама. Председник Вучић је изразио очекивање да ће председник Херцог и Израел наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања Косова и Метохије.

 

Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да она бележи сталан успон услед повећаних израелских инвестиција. Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, а најважније инвестиције су у области транспорта и изградњи некретнина. Двојица председника су констатовали да постоји додатни простор за проширење сарадње, што укључује и повећање трговинске размене, при чему би отварање представништва Привредне коморе Србије у Израелу дало додатни импулс остварењу тог циља.

 

Саговорници су изразили интерес за унапређење војно-економске сарадње, као и сарадње у области енергетике, културе, образовања и спорта.