Obilazak Kreativnog distrikta u Novom Sadu

Obilazak Kreativnog distrikta u Novom Sadu

05/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je danas sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Vlade AP Vojvodine Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem Kreativni distrikt u Novom Sadu koji je dobio novo ruho u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kultura 2022. godine.

 

 

Do sada je rekonstruisano šest objekata, a umetnici, organizacije, ustanove i građani već od prošle godine imaju prilike da osete kulturni život u ovom delu grada.

 

Gojković je rekla da joj je drago što ispunjavamo dva glavna pravca u kojem se kreće čitava kultura danas u Evropi i u svetu, a to je da nekadašnja industrijska nasleđa postaju divni prostori, dobijaju upotrebnu svrhu kako za kulturu, tako i za neke druge sadržaje sa kojima ćemo se upoznati od januara meseca iduće godine.

 

„A drugi je svakako povezivanje kulture i turizma koji je uveliko trend u čitavom svetu. Iskreno se nadam, pošto Evropska prestonica kulture Novi Sad čini sve da budemo najuspešniji i u kategoriji svih prestonica kulture do sada, da ćemo to i krunisati i nagradom ‘Melina Merkuri’  koja je smislila čitav ovaj projekat dok je bila evropski komesar za kulturu“, izjavila je ministarka kulture i informisanja.

 

Danas je održana i druga sednica Počasnog odbora u rekonstruisanom prostoru nekadašnje Fabrike, u Kreativnom distriktu, budućem centru savremenog stvaralaštva.